Ako se pitate šta skuhati za ručak na brzinu, piletina u umaku od šampinjona je odlično riješenje! Sve namirnice su lako dobavljive, jelo je preukusno i ono najbolje, stvarno je brzo gotovo.

Piletina u umaku od šampinjona je jelo uz koje možete poslužiti prilog koji vam paše. To može biti pirjana ili kuhana riža, tjestenina ili npr. njoki. Izbor je na vama i za koju god varijantu da se odlučite nećete pogriješiti jer je ovo doista ručak za 10!

POTREBNO:

1,5 pileća prsa (bez kosti)
500 g šampinjona
1 veći luk
100 ml bijelog vina
prstohvat peršinovog lista
800 ml pilećeg temeljca
2 kašike oštrog brašna
2 kašike kiselog vrhnja
1 kašika senfa
100 vode
sol, biber

PRIPREMA:

Pileće bijelo meso izrezati na tanje odreske, začiniti ih solju i biberom pa popržiti na naglo na tavici na malo ulja. Meso izvaditi na stranu.
Na istom ulju u istoj tavi pržiti sitno sjeckan luk pa kada luk povene dodati šampinjone izrezane na komadiće. Promiješati i pustiti da gljive pustu svoju tekućinu.
Začiniti jelo solju i biberom, dodati prstohvat usitnjenog peršinovog lista, temeljac pa pustiti da prokuha. Tada u umak vratiti meso pa poklopljeno pirjati još 15 minuta.
Tada umak zgusnuti mješavinom brašna, kiselog vrhnja, senfa i vode. Pustiti da prokuha koju minuta i poslužiti uz prilog po želji.
Dobar tek.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *