Naučite da spremate ovu čorbu, za ne daj bože.

Hipokratova čorba je vrlo jednostavna, a izuzetno ljekovita supa od povrća.

U svijetu je poznata kao ukusan obrok koji pomaže u prevenciji i lečenju mnogih bolesti s posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja.

Najveća vrijednost pripisuju se njenim sposobnostima osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega. Smatra se da je ovu čorbu još prije 2.500 godina izumio Hipokrat, starogrčki doktor i “otac medicine”, prema kojem je i dobila ime.

Početkom prošlog stoljeća popularizovao je njemački ljekar, dr. Maks Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program koji je predstavljen javnosti 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija.

Nakon toga glas o Hipokratovoj supi kao snažnom savezniku zdravlja počeo se širiti po svijetu.

Tako se ona, osim za liječenje, konzumira i kao uobičajni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja cijelog organizma.

Važna karika u liječenju Gersonovom metodom

Gersonova terapija je metoda liječenja koja se temelji na posebnom režimu ishrane i redovnim čišćenjem organizma.

Dvadesetih godina prošlog vijeka Dr Maks Gerson počeo je da razvija ovu terapiju s ciljem smanjenja i kontrole vlastitih teških migrenskih glavobolja. Sasvim slučajno je otkrio da odgovarajuće količine hranljivih materija u kombinaciji s pojačanom detoksikacijom djelotvorno liječe i tuberkulozu kože, piše “Stil“.

Nakon tuberkuloze kože otkrivena je djelotvornost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema:

Hipokratova supa je jedan od ključnih faktora djelotvornosti Gersonove terapije.

Osim konzumiranja ove čorbe/supe, njegova metoda liječenja uključuje i ispijanje sokova od šargarepe, jabuke i narandže, te zelenih sokova napravljenih od kupusa i drugog povrća.

Osim posebnog načina ishrane tokom terapije sprovodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kafe.

Prema tvrdnjama tvorca ove terapije, Dr Maksa Gersona, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim ishrane u stanju je da osnaži imunitet, poništiti štetu nastalu na ćelijama te omogućiti tijelu da se u potpunosti izliječi.

Hipokratova čorba – smjernice, sastojci i priprema

Kao zdravi obrok ova čorba se može konzumirati jednom dnevno. Ipak, u ljekovite svrhe u sklopu Gersonove terapije obavezno se preporučuju dvije porcije čorbe dnevno.

Radi uštede vremena i truda, čorbu možete pripremiti u količinama za dva dana, odnosno za četiri porcije. Hipokratova čorba ima najsnažnije dobrobiti ako se tokom pripreme poštuju slijedeća pravila:

Čorbu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuha mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka.

Zabranjeno je korištenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrenog pribora.

Mnogi začini mogu poništiti djelotvornost čorbe pa se za obogaćivanje ukusa preporučuju samo sljedeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, kiselica, čubar, estragon i majčina dušica.

Vlasac, bijeli luk, crni luk i peršun dozvoljeni su u većim količinama.

Recept za Hipokratovu čorbu

Sastojci: 1 korijen celera srednje veličine; 1 koren peršuna srednje veličine; 2 glavice luka srednje veličine; 2 mala ili jedan veliki praziluk; bijeli luk prema želji (može se dodati i na kraju), malo peršunovog lista; 600 g paradajza; 400 g krompira.

Priprema: Operite povrće, isjecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće.

Zagrijte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuhate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.

Na samom kraju kuhanja dodajte bijeli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu čorbu propasirajte.

Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.

Ljekovito djelovanje Hipokratove čorbe:

Čisti i detoksikuje organizam – Toksini akumulirani u organizmu uzročnici su brojnih tegoba poput umora, pospanosti, glavobolje, depresije, nadutosti, zatvora. Osim toga, oni su idealna podloga za razvoj i ubrzano širenje težih bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja.

Povrće sadržano u Hipokratovoj čorbi doprinosi snažnoj i temeljnoj detoksikaciji. Paradajz sadrži likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti jetru od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

To doprinosi normalnoj funkcionalnosti jetre i metabolizma, te eliminaciji toksina iz organizma.

Sumpor prisutan u pradajzu, bijelom luku, crnom luku i praziluku takođe pomaže bržoj i djelotvornijoj detoksikaciji. Peršun je još od antičkog doba poznato sredstvo za čišćenje otrova nakupljenih u tijelu.

Njegova djelotvornost se ne dovodi u pitanje, bilo da se konzumira kao samostalna namirnica ili kao dodatak jelima.

Jača imunološki sistem – Imunološki sistem je glavni zaštitnik ljudskog organizma. Za njegovu snagu i pravilno funkcionisanje nužan je adekvatan unos vitamina, minerala, enzima i ostalih hranljivih supstanci. Hipokratova čorba se priprema od povrća koje obiluje hranljivim supstancama neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.

Luk, jedan od sastojaka ove supe, sadrži visok nivo vitamina C kao i brojne druge hranljive supstance, od kojih imunološki sistem ima brojne prednosti.

Na primjer, mineral selen podstiče rad imunološkog sistema, a prisutan je u velikim količinama u ovom povrću. Imunološke ćelije kojima nedostaje selena prolaze više oksidacije, što se negativno odražava na njihov razvoj i umnožavanje.

Bijeli luk se zbog bogatstva antioksidansa nesumnjivo ubraja u snažne saveznike imunološkog sistema. Pomaže u liječenju upale grla, krajnika, uha, suzbijanju herpesa, snižavanju krvnog pritiska, u prevenciji i liječenju gljivičnih oboljenja, kod reumatskih tegoba, bolesti srca i jetre pa čak i teških oboljenja poput leukemije i tumora.

Krompir je od davnina poznat kao dobar prijatelj zdravlja, a novija istraživanja posebno naglašavaju njegove snažne beneficije na cijeli imunološki sistem. Isto je i s paradajzom koja sadrži likopen, crveni pigment odgovoran za dobro funkcionisanje imunološkog sistema.

Štiti od raka – Već bezbroj puta je potvrđeno da se karcinom može uspješno spriječiti, a njegovo širenje usporiti adekvatnom i zdravom ishranom. Ako obratite pažnju na sastojke Hipokratove supe biće vam jasno zašto je ona idealan obrok za očuvanje zdravlja i prevenciju ove teške i učestale bolesti modernog društva.

Paradajz, luk, peršun, i ostalo povrće obiluju izuzetno jakim antioksidansima koji štite od pojave kancerogenih oboljenja i suzbijaju njihovo širenje.

Još jedna posebnost Hipokratove supe je bogatstvo kalijuma te apsolutna odsutnost natrijuma i bilo kojeg oblika soli.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *