Trenutno je sezona branja koprive, a travar i novinar Momčilo Antonijević ispričao je detalje o njenoj pripremi, blagotvornim dejstvima i boljkama kod kojih pomaže.

Primena koprive je izuzetno raznovrsna, što je ilustrovao primjerima kako je lično koristi.

– Kuvao sam čorbu, farbao vunu, jaja za Uskrs, pravio čaj od semena, lista i korena. Kopriva je pored konoplje jedna od najraznovrsnije upotrebljavanih biljaka kod nas, u proleće niče mlada kopriva i idealna je za kuvanje baš sada – rekao je on gostujući na RTS-u.

Može da se koristi kao spanać ili zelje, ali ne sadrži slobodnu oksalnu kiselinu, koja smeta ljudima koji imaju kamen u bubregu.

– Kopriva je za njih potpuno bezbedna, kada je redovno kosite može biti mlada cele godine i imati mesta u vašoj kuhinji. Ukusna je biljka, kuvao sam dve ili tri vrste čorbe, ona je veoma lekovita. Može se dati i sasvim maloj deci, jednu upotrebu imaju seme i list, a drugu koren – rekao je on.

Koren sadrži fitosterole, ko ima problem sa prostatom, odličan je za njega. Kada se skuva jak čaj, njime se ispira kosa za jačanje, ali i protiv opadanja i peruti. Čaj od korena se prelije hladnom vodom, pa pusti da provri, ostavi da odstoji pola sata, dakle način pripreme je duži nego kod lista.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *