Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom ljekovitošću. Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.

 

Da, istina je da se pomoću smokava možete osloboditi kurjeg oka. Pored toga, uz pomoć smokve možete ukloniti bradavice sa tijela. Saznajte u nastavku kako. (Tekst se nastavlja ispod)

Da bi uklonili kurje oko, dovoljno je da preko noći stavite napola prerezanu svježu smokvu na bolno mjesto. Učvrstite smokvu da prekrije područje kurjeg oka i da stoji preko noći. Ujutro uklonite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi. Ovaj će postupak ukloniti kurje oko već kroz par dana primjene, dok će teži slučajevi zahtijevati i do pet noćnih liječenja.

Ako vas muči zatvor stolice isprobajte ovaj lijek sa smokvama. Zapravo i nije lijek, nego uživanje u smokvama tijekom dana. Dobro je znati da već u 3 smokvina ploda možemo pronaći čak 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama pomoći će zdravoj funkciji crijeva i potaknut će redovan odlazak na WC. Dobro je što smokve djeluju i obratno. Naime, redovnim konzumiranjem umjerene količine svježih smokava možete spriječiti proljev. (Tekst se nastavlja ispod)

Svježi plodovi smokava u sebi sadrže pektin. Pektin je topivo prirodno vlakno, koje se lako provlači kroz probavni trakt, i tako uklanja višak kolesterola i prenosi ga u sustav izlučivanja kako bi se uklonio iz tijela. Kao topljivo vlakno, pektin iz smokava također stimulira zdrave pokrete crijeva. Smokve mogu imati laksativni učinak, budući da su jedna od najvažnijih raspoloživih vlaknastih namirnica. Visoke količine vlakana u vašoj prehrani mogu imati koristi od vašeg cjelokupnog zdravlja sprečavanjem određenih vrsta abdominalnih bolesti, kao i raka debelog crijeva.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *