Aromatični crveni kupus u poređenju sa bijelim ima niži sadržaj karotina, ali zato ima veći sadržaj vitamina C. Takođe, u crvenom kupusu nalazi se veća količina vitamina E. Kupus je bogat još i fosforom i kalcijumom.

 

Najbolje ga je koristiti sirovog ili u obliku soka, bilo da ga koristite kao lek ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuvanjem kupus gubi mnogo svojih dragocenih elemenata i postaje prilično nesvarljiv. (Tekst se nastavlja ispod)

Evo šta sve može crveni kupus:

Čisti krv

Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, prije svega u pročišćavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro utiče na rad cijelog organizma.

Zbog tih svojstava treba da je zastupljen u ishrani svih ljudi, zdravih i bolesnih, kako mladih tako i starijih.

Delotvoran je i u slučaju artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre i opstipacije.

Poboljšava probavu

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprječava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira. (Tekst se nastavlja ispod)

Umiruje kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj i smanjuje i ublažava sekreciju u disajnim putevima.

Smanjuje nivo holesterola i čisti jetru

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu. Nivoi holesterola i mokraćne kiseline se smanjuju usled ovih faktora.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *