Zimu bi mnogi od nas najradije prespavali poput medveda, jer sa njom uvijek dođe i sezona gripa, prehlada, viroza i raznih upala.Tada su i ljekarske ordinacije pune pacijenata, a možda je bolje prije nego što i sami tamo pođete da isprobate neke lijekove naših baka kojima su stoljećima tjerale bolest iz kuće.

 

Naime, jedna od namirnica koje svakodnevno koristimo pri kuvanju već je vijekovima i lijek za niz bolesti.“Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik. (Tekst se nastavlja ispod)

Zato ne bi bilo loše da isprobate bar neki od ovih recepata:Rakija od žalfije:Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri nedelje, procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg neutralnog meda od bagrema.

Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri nedelje. Povremeno promućkajte, a kad istekne to vrijeme, svakog dana pijte po malo.Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti.U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana.

Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!Žalfija i cimet protiv bronhitisa. (Tekst se nastavlja ispod)

Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litre mleka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuva, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta.Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta u toku dana.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *