Timijan je jedan od jeftinijih i svakome dostupnih ljekovitih biljaka. Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a.

Timijan je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi u pripremi jela. Preporučljiv je za djecu, jer tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dječji organizam. Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. (Tekst se nastavlja ispod)
Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Uzmite ga ako patite od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja. Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vrijeme prehlada kao preventivu.

Za pripremu čaja stavite jednu grančicu timijana u šalicu vruće vode.

Timijan djeluje kao:

– antireumatik

– antiseptik

– antikoagulans

– baktericid

– afrodizijak

– tonik

– stimulant

– relaksant (Tekst se nastavlja ispod)

– antiparazitik

– prirodni konzervans i insekticid

Smatra se da je ova biljka porijeklom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu. Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju. Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, babja dušica i vrisak.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *