Crvena ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma, pa deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže pri smanjenju rizika od izuzetno opasnog moždanog udara.

Danas su ribizle poznate po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima koje ne bi trebalo zanemariti. Budući da njihova svakodnevna konzumacija sprečava više od 10 zdravstvenih problema, samim tim će sprečiti i potrebu za isto toliko vrsta lekova.

Crvena ribizla sadrži proteine, jabukovu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidanasa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.

Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti. Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme.

Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog zgrušavanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.

Blago delovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnih creva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede pre obroka, pomaže boljoj probavi.

Crvena ribizla poznati je diuretik jer podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je važno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti.

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom.

Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema. Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.

Sirup od ribizli

Od sastojaka nam treba:

  • 1 kg očišćenih ribizli
  • 1 limun
  • 1 kg šećera
  • 1 litar vode
  • 1 kesica konzervansa

Priprema se na ovaj način:

Očistite ribizle od petiljki, operite.
Stavite ih u blender, dodajte sok od jednog limuna i izmiksajte.
Ostavite 24 sata da stoji.
Vodu stavite da proključa, dodajte šećer i miješajte dok se šećer skroz ne istopi.

Ostavite vodu da se ohladi.
Ribizle procijedite kroz gazu, u njih dodajte slatku vodu.
Na kraju dodajte kesicu konzervansa.
Čuvajte u frižideru.
Služite razrijeđeno sa vodom.

Jedna napomena: Iako svi znamo da je priroda naš orgroman saveznik, sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe.

Svakako bi trebali kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi sa bilo kojom posebnom zdravstvenom tegobom.

Izvor: stil.kurir.rs

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *