Povećan nivo kiseline u želucu je smetnja često simptom različitih, ali na neki način povezanih problema. Ezofagitis, gastritis, upala tankog crijeva, čir na želucu ili tankom crijevu mogu u različitim trenucima i pod karakterisitčnim okolnostima (koji liječniku pomažu postavljanje ispravne dijagnoze) prouzročiti neugodan osjećaj žarenja na ulazu u jednjak u želudac.

Također moderni život i loše prehrambene navike krivac su za sve više onih koji pate od žgaravice. Javlja se zbog podizanja želučane kiseline što na kraju rezultira osjećajem žarenja u želucu i u gornjem dijelu prsa. Najčešće muči starije ljude i trudnice.

Valja podsjetiti na neke dobre navike koje mogu pridonijeti olakšanju probavnih smetnji:

Prožvačite uvijek dobro svaki zalogaj, jedite uvijek sjedeći, pojednostavite strukturu obroka poštujući ispravne kombinacije namirnica.

Poželjno je apstinirati – barem privremeno od alkoholnih pića, cigareta i kafe.

VOĆNI SOKOVI PO ŽELJI:

U slučaju pojačane kiseline, potrebno je organizam opskrbiti šećerom, vodom i mineralnim solima. Najjednostavniji način je da se u obilnim količinama daju sokovi od jabuke, narandže ili drugog voća, možete ih zasladiti medom.

Ili, ako vam je po volji, juha i pirei od povrća i ulja. Rezultati dobiveni uzimanjem sode bikarbone aposlutno su prolazni i nikada ne rješavaju problem definitivno.

NEKE OD KORISNIH NAMIRNICA:

Mrkva, kupus, komorač, jabuka, metvica, kopriva, krompir i timijan.

BADEMI DJELUJU IZVANREDNO:

Pri ublažavanju žgaravice itekako pomažu bademi. Pola šake badema neutralizirat će želučanu kiselinu već pola sata nakon uzimanja.

Što je još bolje, bademi nisu samo privremeno rješenje. Naime, bademi ukoliko se često konzumiraju otklanjaju kiselinu tako da se ona više i ne vrati.

Izvor: net

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *