U skorije vrijeme povećana je upotreba brekinje u razne ljekovite svrhe. U našem tekstu ćemo pričati o sljedećim pojmovima:, brekinja kao lijek i čaj o brekinje,

Brekinja plod

Kada govorimo o plodu brekinje on je tipična sinkarpna koštunica, najčešće kruškastog oblika smeđe boje. Cvjeta u maju i junu, istovremeno sa listanjem, a plodovi sazrijevaju u septembru. Pupoljci su jajasto-okruglasti i goli. Listovi su jednostavni, dosta varijabilni, ali oblikom podsjećaju na listove gloga.

Cvjetovi su aktinomorfni, bijele boje, sakupljeni u široke gronje. Plod je kruškoliki pomum, smeđe boje, veličine do 2 cm, sa brojnim lenticelama. U plodu ima 4 – 5 sjemena.

Prezreli plodovi brekinje imaju dobar okus pa se od njih proizvodi pekmez, kompot. Nezreli plodovi se koriste u narodnoj medicini, o čemu vam pišemo u nastavku teksta.

Brekinja kao lijek

Kada govorimo o ljekovitim svojstima brekinje, onda moramo reći da se njena upotreba koristi kod mnogih bolesti, od kojih bismo izdvojili:

  • dijabetesa
  • regulisanja masnoća u krvi.
  • pijeska iz bubrega i mokraćnih puteva
  • liječenju bolesti prostate
  • poboljšavanju vida
  • prekomjerne tjelesne težine
  • čišćenja krvi
  • Brekinja se inače koristila kao lijek protiv proljeva, pogotovo kod djece, i kod svih oblika grčeva želuca.

Brekinja za šećer

Kora i plodovi brekinje imaju ljekovito svojstvo u liječenju šećerne bolesti, i u narodnoj medicini se smatraju prirodnim inzulinom. Za liječenje šećerne bolesti od mlade kore i podkorne mase priprema se čaj od brekinje.

Brekinja čaj

1 sedmica: 4 supene kašike na 2 l hladne vode, ukuhati do 1 l čaja, piti 4 šolje dnevno.

2 sedmica: 3 supene kašike na 1,5 l hladne vode, ukuhati na 0,75 l čaja, piti 3 šolje dnevno.

3 sedmica: 2 supene kašike na 1 l hladne vode, ukuhati do 0,5 l čaja, piti ujutro i navečer 30 min prije jela po jednu šolju.

4 sedmica: 1 supena kašika na 0,5 l hladne vode, ukuhati do 0,25 l čaja, piti 30 min prije doručka.

Kako spremiti čaj od kore brekinje

3 kašikice usitnjene kore se naspe u 1 litru vode i ostavi preko noći. Ujutro se kratko prokuha, malo ohladi i pije. Pije se 3 šoljice dnevno. Čaj je dosta gorak, ali ga nije poželjno zaslađivati.

Terapije se provodi 4 sedmice, a onda se napravi pauza. Ovaj čaj je koristan i kod izbacivanja pijeska i kamena iz bubrega.

Brekinja kapi

Dvadeset do tridest biljnih kapi kore brekinje su mnogo jačeg djelovanja od jedne šolje čaja, uz to su mnogo praktičnije za upotrebu i uvijek se mogu imati pri ruci za konzumaciju.

Spremite i vi ovaj moćni čaj.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *