Od davnina je služila za liječenje u mnogim narodima pa je Galima i Keltima bila znana kao lijek za sve.

Bijela imela, lat. Viscum album, biljka je koju spominju brojne nordijske i keltske legende i kojoj su stari europski narodi pripisivali božanska svojstva. (Tekst se nastavlja ispod)

Ljekovita svojstva imele

U narodnoj medicini imela je poznata kao sredstvo za smirenje živaca, ublažavanje grčeva i poboljšanje sna. Europski travari smatraju je specifičnim lijekom za Sydenhamovu horeju, epilepsiju i druge živčane poremećaje koji izazivaju grčeve.

Pogodna je i kao tretman za mnoge druge tegobe koje proizlaze iz oslabljena živčanog sustava. Smatra se da izgrađuje, hrani i jača središnji živčani sustav. Imela podupire ženski reproduktivni sustav, pomaže kod neplodnosti, regulira menstruaciju, uklanja menstrualne bolove i simptome menopauze.

Ublažava sve vrste unutarnjih krvarenja i djeluje protiv bolova.

Uz glog se smatra najboljim prirodnim sredstvom za srčane i krvožilne tegobe.

Imela sadrži sastojke koji normaliziraju krvni tlak. Sprečava ovapnjenje žila i oštećenje srca uvjetovano starošću. Regulira rad srca i smiruje tahikardiju.

 

 

Imela je pokazala najbolje djelovanje kod karcinoma grla, jajnika, rodnice, dojke, crijeva, želuca, bronhija i mjehura.

Onkološki preparati imele poznati su pod nazivima Iscador i Helixor. Iscador je lijek napravljen po principima antropozofske medicine, čiji je tvorac Rudolph Steiner.

OVO MORATE ZNATI:

Bobice imele ne smijete uzimati na usta, jer su otrovne. Prevelike doze mogu izazvati povraćanje. Preparate od imele ne smiju koristiti trudnice i dojilje. Ne smiju se primjenjivati zajedno s lijekovima za srce.

U liječenju ne smijete koristiti imelu s hrasta, jer je otrovna. Prepoznatljiva je po žutim bobicama.

Bijelu imelu prepoznat ćete po prozirnim bijelim bobicama. Listovi ili manje grančice imele s listovima skupljaju se od listopada do sredine prosinca ili u proljeće, od marta do aprila.

Bobice koje se upotrebljavaju u pučkoj medicini skupljaju se od studenoga do veljače. Bobice imele koriste se samo za vanjsku primjenu. Ne smiju se uzimati oralno, jer su otrovne. (Tekst se nastavlja ispod)

Imela se može koristiti u obliku čaja, praha, tinkture, masti od bobica, čajnih obloga te tople kupelji od listova i bobica.

Ovako napravite čaj: Vrhom punu žličicu listova i grančica prelijte s dva dl vode i ostavite preko noći. Ujutro malo zagrijte i procijedite.

Ovako napravite tinkturu: Usitnite 200 g listova imele, prelijte s litrom rak.ije i nakon tri sedmice procijedite. Uzimajte po jednu kašikice  tinkture s dva dcl tekućine dva ili tri puta na dan.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *