Uslučaju bolesti, hrana se ne doživljava uvijek sa entuzijazmom, ali pravi izbor hrane i pića može olakšati tok bolesti, pomoći u jačanju nervnog sistema i bržem oporavku. Ovi proizvodi će doći u pomoć, a imunološki sistem će se brzo nositi sa prehladom, smanjiti njenu težinu i trajanje

Čaj od kamilice
Kamilica pomaže u povećanju antibakterijske aktivnosti tijela, a takođe štiti imuni sistem i poboljšava san. U jednoj studiji je pokazano da su žene koje su nedavno postale mame, konzumirajući čaj od kamilice nekoliko nedjelja, spavale mnogo bolje od onih koje nisu pile ovo piće. Čaj od kamilice jednako je dobar topao ili hladan, a može se koristiti i kao tečnost za razne napitke ili za pravljenje ovsene kaše.

Kurkuma
Kurkumin je moćno antiinflamatorno jedinjenje koje povećava aktivnost imunih ćelija i efikasnost antitijela. Najbolje je kombinovati kurkumu sa crnim biberom kako biste znatno povećali efekte na tijelo. Mešavinom kurkume i crnog bibera možete posuti supe, čorbe i jela od povrća.

Sušene višnje
Ovaj proizvod je takođe bogat antioksidantima. Sušene višnje smanjuju rizik od oboljevanja gornjih disajnih puteva i jačaju imuni sistem. Zahvaljujući sadržaju melatonina, višnje podržavaju zdrav san. Kada se ljudi naspavaju, manje su šanse da se zaraze virusom ili se razbole.

Orasi
Orasi su jedna od najboljih antiinflamatornih namirnica i sadrže nekoliko hranljivih sastojaka koji su važni za podršku imunološkom sistemu, uključujući vitamine E i B6, bakar i folnu kiselinu. Prema najnovijim istraživanjima, orasi smanjuju nivo stresa, a nekontrolisani stres slabi imuni sistem. Orasi i sušene višnje su odlična opcija za grickalice.

Maslinovo ulje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je prepuno antibakterijskih svojstava. Antioksidanti štite od mnogih zapaljenskih stanja, uključujući dijabetes, bolesti crijeva i gojaznost. Dovoljno je salatu poprskati maslinovim uljem da biste postigli željeni efekat.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *