Postojeći ćlanak je izmjenjen jer informacije koje su postojale vezane za cveklu nisu bile tačne a to su da crna brizga leči opake bolesti – rak.

Izvinjavamo se čitaocima zbog netačnih informacija.

 

Karakteristike crne brizge i njena ljekovita svojstva:

Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga. Kod nas se najčešće koristi crna bazga – Sambucus nigra.

U mnogim europskim zemljama bobe bazge (Sambucus nigra) su vrlo cijenjeno šumsko voće.

Od zrelih boba priređuju se sirupi, kompoti i pekmezi, pripremaju se voćni sokovi, rakija, vino i ocat, prave se pite, pudinzi, umaci i preljevi, bobe se iznose na tržnice ili se čak koriste u prehrambenoj industriji.

Kod nas se bobe malo koriste, samo ponekad u narodnoj medicini, dok mnogi neupućeni još uvijek smatraju da su bobe bazge otrovne.

Crna bazga je grm koji raste na otvorenim poljima, oko kuća, u svjetlijim šumama i posebno oko riječnih kanala te daje plod koji podsjeća na borovnice (cvijet se koristi za čaj i sirup).

Plodovi sazrijevaju krajem kolovoza i tijekom rujna i listopada. Plod treba biti dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Pri branju treba odrezati cijeli štitac, a ne trgati samo bobe.

S branjem treba požuriti, jer kad bobe sazriju, brzo ih pojedu ptice.

Crna bazga je korisna za imunološki sustav.

Plodovi crne bazge su najbolji kada su potpuno zreli, a ako se u masi nađe poneka zelena i nezrela bobica, najbolje je da se ukloni. Plod treba biti mekan, taman, gotovo crn.

Usput, zdravim ljudima koji žele ojačati svoj imunološki sustav preporučujem crnu bazgu. Crna bazga, na primjer, pomaže protiv gripe.

 

Izvinjavamo se našim čitaocima zbog dezinformacija, prenošenju lažnih vesti i tome smično.

Veliko hvala timu “faktograf.hr” koji su nam ukazali grešku i pomogli da upotpunimo i rastumačimo pravo istinu.

 

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *