Kvalitetan san je nevjerojatno važan za vaše zdravlje. Dobro se naspavati jednako je važno kao i zdravo se hraniti i vježbati. Nažalost, današnji način života ometa naše prirodne obrasce spavanja. Ljudi spavaju manje nego ikada, a kvaliteta sna također se drastično smanjila. Iako stalno slušamo i čitamo o važnosti uređenog ritma spavanja, zapravo malo tko od nas to na kraju shvati ozbiljno. Vrijeme kada spavamo nije izgubljeno vrijeme, jer ono nam omogućuje da kroz dan imamo više energije i budemo produktivniji, te zapravo bolje iskoristimo vrijeme budnosti.

Osim toga, ako ne spavate dovoljno…

Udebljat ćete se!
Da, između prekomjerne težine i slabog sna postoji veza. Nedostatak kvalitetnog sna povezujemo s neuravnoteženim hormonima, slabom motivacijom za tjelesnom aktivnošću i donošenjem loših odluka kada je izbor hrane u pitanju.

  • Oni odmorniji donose bolje odluke vezane za zdravlje od onih koji nemaju uređeni ritam spavanja.
  • Ako pokušavate izgubiti na težini, a premalo spavate, rezultati neće biti toliko vidljivi ili će čak izostati. Ako ste odlučili smršavjeti, kvalitetan san je ključan.
  • Kada ste odmorniji, prilikom vježbanja bit ćete brži, spretniji i imat ćete veće šanse za postići bolje rezultate u kraćem vremenu.

Bit ćete dekoncentrirani
Ne znate koji je dan u tjednu, zaboravili ste na dogovor za kavu s prijateljima koje niste vidjeli neko vrijeme? Pogodite tko je jedan od krivaca – tako je, nedostatak sna! Spavanje je važno za različite aspekte funkcije mozga. To uključuje koncentraciju, produktivnost i radni učinak. Neprospavane noći uzrokuju slabo pamćenje i dekoncentriranost.

S druge strane, pokazalo se da dobar san poboljšava vještine rješavanja problema i poboljšava uspješnost pamćenja kod djece i odraslih, povećava produktivnost i mogućnost pravovremenog reagiranja u raznim nepredvidivim situacijama.

Ljudska bića evolucijski su podešena na funkcioniranje oko tzv. cirkadijskih ritmova, odnosno ritma dana i noći. Stoljećima je padanje mraka signaliziralo našim tijelima kako je vrijeme za spavanje i odmor. No od pronalaska električne rasvjete stvorili smo okoline koje nam omogućuju da ostanemo u jako osvijetljenim uvjetima 24 sata. Da bi stvari bile još i gore, studije su pokazale kako svjetlo koje emitiraju ekrani elektroničkih naprava poput računala, pametnih telefona, televizora i sl. znatno usporava ili čak zaustavlja proizvodnju melatonina, hormona koji nam omogućuje spavanje.

Postoje mnogobrojne studije o efektima neispavanosti, a većina njih pokazuje kako su posljedice izuzetno opasne. Od težeg fokusiranja na zadatke, do povećanog rizika za srčane bolesti, dijabetes i visoki krvni tlak. A ako se krećete ili radite u visoko dinamičnom okruženju, neispavanost može znatno smanjiti vašu produktivnost jer smanjuje budnost za gotovo jednu trećinu. Vaše mentalno stanje nakon četiriju sati spavanja jednako je kao da ste pijani iznad razine do koje bi vam zakonski bilo dozvoljeno voziti.

Izvor: vijestivijesti.com

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *