Gavez je retko lekovita biljka. U narodnoj medicini se najčešće koristi posle preloma kostiju, za ublažavanje reumatskih bolova, bolova u zglobovima i kostima.

Od davnina pa do danas, mnogi ljudi su posvedočili o lekovitoj moći biljke gavez.

Latinsko ime gaveza je Symphytum officinale, a u narodu je poznat i kao crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, koren za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volov jezik.

Ova biljka ima vrlo dugačku i šaroliku istoriju upotrebe. Zbog njegove lekovitosti, u narodu se verovalo da potiče iz rajskog vrta.

Kada se primenjuje spolja, može da se koristi u vidu obloga, masti i gela. Primenjuje se i kao tinktura i čaj. Najviše je u upotrebi koren biljke, ali koriste se i listovi.

Pronašli smo sari ruski narodni recept za tinkturu protiv bolova izazvane reumom. Da biste smirili reumu, osteoartritis, bol u leđima, uradite sledeće:Staviti 100 g korena gaveza u 700 ml alkohola u plastičnu flašu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnom mestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mestu.

Ovom tinkturom mazati obolelo mesto 3 puta dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj nije ova tinktura pomogla!

Napomena: Čisti alkohol umesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez sa rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma lepljiva.

Tinktura je isključivo za spoljašnju upotrebu. Pre svakog korišćenja posavetujte se sa lekarom.

Izvor: Stil.kurir.rs

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *