Velika količina prirodnih, rastvorljivih vlakana i tri vrste prirodnog šećera koje banane sadrže čine ih fantastičnom užinom koja vam brzo vraća energiju.

Pored nutritivne vrednosti, istraživanja pokazuju da je ovo voće veoma učinkovito pri uklanjanju mnogobrojnih problema za čije rešavanje obično posežemo za lekovima. Evo i kojih.

Nadimanje i zatvor

Banane sadrže pektin koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz organizma. Pored toga, one deluju kao probiotik te stimulišu rad creva. Svi navedeni faktori stimulišu probavu i smanjuju nadimanje, a vlakna banana deluju kao prirodni laksativ u slučajevima zatvora.

Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer konstantno ima ogroman uticaj na celokupno zdravlje. Jedan od problema koji stres izaziva je i proliv, prvenstveno zbog pada nivoa kalijuma u organizmu. Ravnoteža se može uspostaviti konzumiranjem banana koje sadrže prilično visok nivo pomenutog minerala, usled čega dolazi do normalizacije rada srca, slanja dovoljnih količina kiseonika do mozga i regulisanja optimalne količine vode u organizmu.

Krvni pritisak

Poznato je da visok unos natrijuma i soli te nizak unos kalijuma u organizam ima negativan uticaj na krvni pritisak. Upravo zbog toga je bitno da konzumirate banane, jer one sadrže ovaj, preko potreban, mineral. Zdravstveni stručnjaci predlažu konzumiranje jedne banane svako jutro kako bi se smanjio rizik od povećanja krvnog pritiska i raznih srčanih obolenja.

Depresija

Banane sadrže triptofan, oblik proteina koji stimuliše oslobađanje serotonina koji je poznat i pod nazivom “hormon sreće”. Dovoljna je samo jedna banana da bi se nivo serotonina podigao i da se osećate bolje, smirenije i srećnije.

PMS

Banane su bogat izvor vitamina B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju da su upravo vitamini B grupe i više nego dobro došli kada je u pitanju PMS, odnosno da pomenuti smanjuju bol u stomaku i grudima, pozitivno utiču na promene raspoloženja te smanjuju nakupljanje i zadržavanje vode u organizmu.

Izvor: kucnilekar.com

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *