List ove pomalo zaboravljene biljke spominjan je često u bibliji kao prijeki lijek, njegov učinak na organizam je ogroman, evo nekih od stanja za koja se koristi: regulacija otkucaje srca, masnoća u krvi, ateroskleroza, artritis, hronični umor, čir na želucu, dijabetes, upala mokraćnih kanala, i mnoga druga.

Stari Egipćani koristili su preparate od lista ove biljke za mumificiranje. Riječ o listu masline. List masline sadrži brojna ljekovita svojstva, a jedna od najaktivnijih supstanci koju sadrži naziva se oleuropein. Ovaj spoj ima jako antibakterijsko djelovanje, te zbog toga vrlo uspješno može poboljšati stanje uzrokovano mikroorganizmima. Kao što su npr: gonoreja, upala pluća,hepatitis, tuberkuloza, meningitis, upala mokraćnih kanala. Osim toga list masline sprječava infekcije koje uzrokuju gljivice.

Supstance koje sadrži list masline jačaju imuni sistem, pojačavaju energiju, smanjuju krvni pritisak, šećer u krvi i loši holesterol. Zaista je dug spisak patoloških stanja protiv kojih se list ove biljke uspješno bori. Za najbolje iskorištenje svih ovih aktivnih supstanci koristi se čaj od lista masline.

List masline, Priprema čaja

Za jednu šoljicu od 2-3 dl čaja potrebno je da imate 10-20 osušenih listova. Prokuhajte vodu , a onda u nju ubacite listove i ostvite da se kuhaju još 2-3 minute. Sklonite posudu sa vatre i ostavite listove u vodi 10 minuta , potom ih izvadite i dobili ste ljekoviti čaj. Vrlo jednostavno. Možete ga piti kako Vama odgovara, toplo, hladno sa dodatkom meda ili limuna, ili bez dodataka. Čaj time ne gubi ljekovitost. Pijte ga svaki dan , i sigurno ćete osjetit poboljšanje . Dobro ga je piti i preventivno, jer po novim istraživanjima dokazano je da čaj od lista masline ima više antioksidanasa čak i od zelenog čaja, što ga svrstava u najzdravije čajeve svijeta.

Listove je potrebno sušiti na zraku i u čuvati u posudi zatvorene i u tamnoj prostoriji bez sunčeve svjetlosti.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *