Izbacite otrove iz organizma uz pomoć kašike ulja,evo i kako (recept)

Izuzetno jednostavna i djelotvorna metoda prevencije i liječenja uz pomoć ulja, nakon hiljadu godina pobuđuje zanimanje struke i javnosti. Riječ je o metodi temeljenoj na ajurvedskoj medicini, opisanoj u drevnim indijskim spisima. Sanskritska riječ ayurveda prevodi se kao ”znanje o životu i dugovječnosti”. Taj pet vjekova star, tradicionalni indijski način liječenja se puno puta dokazao u praksi i nema sumnje da je itekako vrijedan pažnje. Ayurveda preporučuje više metoda čišćenja pomoću kojih možete da izbacite otrove iz organizma, a jedna od njih je mućkanje ulja u ustima.

U ovoj metodi odstranjivanje otrovnih materija iz tijela postiže se svakodnevnim mućkanjem suncokretovog ili susamovog ulja u usnoj šupljini. Ulje nakon toga nikako ne smijete progutati, nego ga ispljunite, a zatim dobro isperite usta. Takav postupak omogućuje organizmu da se sam izbori protiv bolesti, bez ikakvih neželjenih nuspojava uobičajenih pri korištenju medikamenata.

Kako mućkati ulje da izbacite otrove iz organizma?

Uljna terapija sprovodi se isključivo hladno cijeđenim i nerafinisanim uljima. Preporučuje se suncokretovo ili ulje od susama, ali prema brojnim iskustvima iz prakse, možete koristiti i maslinovo ili bilo koje drugo hladno cijeđeno i nerafinisano ulje. Također, u cilju pojačanog djelovanja, osnovnom ulju koje ste odabrali za mućkanje, možete dodati nekoliko kapi ulja ljekovitih biljaka, zavisno od vrste oboljenja.

Dodajte ulje lavande za smirenje i opuštanje, ruzmarina za bolju cirkulaciju, kamilice protiv infekcija ili anisa za pročišćenje disajnih puteva. Terapiju sprovodite na prazan stomak, tako što ćete uzeti u usta jednu veliku kašiku ulja i zatim ga polako mućkati i premiještati po usnoj šupljini 15 do 20 minuta.

Budući da ulje tokom tog procesa usisava štetne materije i toksine, ne smijete ga progutati. Poriv za gutanjem spriječite tako što ćete nakratko prestati da mućkate ulje i duboko udahnuti na nos, ili progutajte ‘na suho’, zadržavajući sadržaj u prednjem dijelu usne šupljine.

Za vrijeme mućkanja, proizvest ćete puno pljuvačke, pa će se ukupan sadržaj u usnoj šupljini povećati. Ako je preobilan, i prije isteka preporučenog vremena možete ispljunuti višak. U svakom slučaju, ispljunite sadržaj po isteku 15 ili 20 minuta.

Šta se liječi mućkanjem?

Ova metoda se u praksi pokazala djelotvornom u borbi protiv niza bolesti i tegoba, poput:

 • glavobolje
 • zubobolje
 • hroničnog umora
 • nesanice
 • astme
 • ekcema
 • plućnih bolesti
 • artritisa
 • crijevnih i želučanih oboljenja
 • bolesti bubrega, jetre i srca
 • hroničnih bolesti krvi
 • ženskih bolesti

Između ostalog, uljna terapija izbjeljuje i učvršćuje zube, zaustavlja krvarenje iz desni i pomaže kod paradentoze.

Tajna djelotvornosti ove metode je u tome da za vrijeme mućkanja svih šest litara krvi proteče kroz pljuvačne žlijezde i na takav način izbacite otrove iz organizma. Jednostavno rečeno, uz pomoć ulja, isisat ćemo otrove iz organizma.

Osim u liječenju, terapiju uljem preporučljivo je koristiti i preventivno, jer jača imunitet i time u samom početku sprječava brojna oboljenja.

Mućkanje za iskusne

Nakon što steknete iskustvo, vrijeme mućkanja prilagodite sebi. Ulje ispljunite čim osjetite da se gustoća sadržaja u ustima promijenila. Ipak, postupak ne bi smio da traje manje od 10 ili 12 minuta. Smatra se da se ulje nakon dva i po minuta veže sa pljuvačkom, nakon četiri i po minuta ulazi u krv, a nakon deset minuta izvlači štetne materije iz organizma kroz pljuvačne žlijezde.

Nakon mućkanja, ispljunuto ulje mora biti bjelkasto i rijetko, a ako ostane žuto i gusto, niste ga dovoljno mućkali. Po završetku mućkanja, usnu šupljinu isperite toplom vodom i operite zube. Ako želite, usnu šupljinu isperite slanom vodom ili čajem od pelina, kako biste uklonili neugodan ukus.

Za preventivu, ulje je dovoljno mućkati jednom na dan, najbolje ujutro, na prazan stomak. U terapijske svrhe, postupak sprovodite triput dnevno, prije jela.

Trajanje terapije zavisi od bolesti i opšteg stanja organizma. Okvirno govoreći, akutne bolesti moguće je izliječiti za manje od nedjelju dana, a hronične u roku od nekoliko mjeseci do godine dana. Terapiju je nužno sprovoditi onoliko dugo koliko je potrebno da se organizam u potpunosti oporavi i izbacite otrove iz organizma. Katkad se stanje kratkoročno može i pogoršati. Može se javiti i povišena temperatura, pogotovo kod osoba koje pate od više bolesti. Te smetnje su prolazne, pa terapiju svakako treba nastaviti do izlječenja.¸

Izvor: Zdravaalternativa

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *