Šta zdravlju pruža mandarina?Sprečava gojaznost, štiti od dijabetesa-
Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog sočnog i slatkog ukusa, a samo jedna ova voćka težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C, što je pola preporučene dnevne količine

Mandarine su pune vitamina C, koji je čuvar zdravlja u jesen i zimi kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljiva je i informacija da mandarine sadrže više ovog vitamina od pomorandži!

Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog sočnog i slatkog ukusa, a prilikom laganog guljenja oslobađa prekrasan miris koji osvežava celu prostoriju!

Bogatstvo mandarine

Mandarina je član porodice agruma, pa sadrži brojne hemijske materije koje pomažu u odbrani od bolesti. Najznačajnije su flavonoidi i terpeni.

Šta još zdravlju pruža mandarina?

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C, što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem telu. Kolagen i elastin su belančevine koji su sastavni deo naše kože, mišića i ostalih vezivnih tkiva. Poznato je da ovaj vitamin važi za jakog antioksidanta koji štiti od “napada” raznih bolesti.

Bogate su vitaminom A i folnom kiselinom. Takođe, u njima su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i gvožđe.

Naučnici Univerziteta Zapadni Ontario su otkrili da hranjiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, štiti od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze.

Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara. Istraživanja kažu da one mogu značajno da smanje rizik od razvijanja ovih udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima.

Preuzeto sa:https://stil.kurir.rs/

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *