Narodni lIJekovi su poznati od davnina i mnogi svedoče o njihovom pozitivnom efektu. Ipak, neki od njih uopšte ne dJeluju i poptuno su beskorisni. I ne samo da ne pomažu, već i mogu da naštete organizmu koji je oslabljen od bolesti, piše Stil.kurir.rs.

Ruski lekar Aleksandar Mjasnikov savetuje da na ove domaće metode zboravite što prije.

“Curenje” nosa

Nos koji ne prestaje da curi je izuzetno neprijatna pojava, a neki problem pokušavaju da riješe tako što u nozdrve nakapaju sok od bijelog luka. Ovaj tretman se nipošto ne preporučuje, kaže dr Mjasnikov. Nadražena i spaljena sluzokoža će početi da se “brani” tako što će početi prekomjerno da izbacuje tečnost, odnosno da radi upravo ono što pokušavamo da izliječimo.

Inhalacija nad kuhanim krompirom

Da biste “oslobodili” disajne puteve i otpušili nos, vjerovatno ste probali da se inhalirate parom od kuhanog krompira. Ovaj tretman može da donese olakšanje, ali samo u ublažavanju simptoma, ne i u borbi protiv virusa. Zaključak je da neće uticati na oporavak.

Klistir za gliste

Možda niste čuli, ali po nekim narodnim receptima rješenje za gliste u crevima je klistir od bijelog luka. Lekar objašnjava da ovaj tretman može da pomogne samo kod glista koje su praktično na samom “izlazu” debelog crijeva, ali ne i kod onih koje su se nastanile nešto dublje. Osim toga, gotovo je sigurno da će klistir od bijelog luka izazvati poremećaj rada crijeva.

Kupus za gastritis

Odavno je dokazano da gastritis izaziva bakterija “Helicobacter pylori” i koja se može ukloniti iz stomaka samo uz pomoć antibiotika. Zato, ispijanje sok od kupusa je apsolutno nedjelotvorno kod ovog problema, bilo da se uzima na prazan stomak, bilo nakon jela. Potpuno je svejedno kada ga pijete, neće pomoći. Jedino što će se desiti jeste da će vam se stomak naduti i pojačati gasovi.

Izvor: Novi.ba

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *