Rak pankreasa se vrlo teško otkriva u ranoj fazi, jer je sam organ smješten duboko u trbušnoj duplji i ne uzrokuje odmah naročite tegobe.

Povremene bolove pacijenti često pripisuju teškoj hrani, lošem varenju, zatvoru i sličnim tegobama. Međutim, jedna studija sprovedena na relativno malom uzorku, ali metodom dubinskog intervjua došla je na trag simptomu koji su svi ispitanici imali. Riječ je o bolu u stomaku koji im se javljao najčešće uveče, trajao oko pola noći i prestajao oko 2 ili 3 časa ujutru.

Kako bi sutradan bili bez ikakvih bolova, pacijenti su često odugovlačili sa javljanjem ljekaru. Najviše ih je zavaralo to što bi bolovi potpuno prestali na neko vrijeme pa bi se posle ponovo javljali. Zato je i lekarima bilo teško da uspostave neku dijagnozu, pa je, nažalost, kod svih ovih pacijenata karcinom pankreasa bio otkriven mnogo kasnije.

U izvještaju se navodi da je učestvovalo svega 40 ispitanika ali da je sistematičnost ponavljanja simptoma i načina na koji su opisani toliko upadljiva da se rezultati moraju uzeti u obzir.

Izvor: Novi.ba

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *