Vreme je za baštovanstvo. Već smo pisali o blagodetima sode bikarbone u bašti, a sada vam dobosimo nove savete koje možete iskoristiti tokom letnjih meseci.

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone:
75 grama sode bikarbone promešajte sa 10 litara vode.Isprskajte grožđe tokom zrenja i sprečite suvu trulež, ali možete i da povećate šećer u bobicama.Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spreči pojava gusenica na lišću.
Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:
KRASTAVCI: Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašičica sode u 1 l vode. Sprečićete listove da požute. KUPUS: Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litre vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti. RIBIZLE: Ribizle isprskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite 1 kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

JAGODE: U 10 litara vode (obavezna je plastična kanta) kapnite 15 kapi joda i mešajte drvenom kašikom da se jod dobro rastvori u vodi. Nakon obilnog zalivanja jagoda, ili posle kiše, pored svake jagode pospite i malo ovog rastvora. Posle možete da razmišljate o tome da presadite jagode na drugo mesto. I dobro vodite računa da ne premašite dozu joda, uprotivnom možete da spržite koren jagode.
Izvor: stil.kurir.rs

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *