Naše bake i mame imale su svoje prirodne metode borbe sa kašljem koje su uključivale i ove obloge protiv kašlja. Danas se ovim metodama sve više vraćamo. Nije loše da znate kako se rade oblozi za prsa protiv kašlja ako vas muči uporan kašalj.

Obloga za kašalj ima više vrsta i prave se od različitih sastojaka, mi smo riješili da ih sve sakupimo na jedno mjesto i tako vam olakšamo potragu.

Oblozi za prsa protiv kašlja
Guščije salo kao obloga za kašalj

Ako ste u prilici da nabavite guščiju mast onda ne propustite da od nje napravite lijek za kašalj. Guščija mast dobija se od guščijeg sala koje se topi posebnim postupkom, ali možete je i nabaviti gotovu.

Obloga od guščije masti je itekako dobra za bronhitis i olakšava iskašljavanje. Nema neke posebne pripreme. Koristi se tako što namažete na kožu u predjelu grudi, a zatim namazano mjesto utoplite tako što ga umotate u zavoje, peškire i slično.

Ova obloga za kašalj preporučuje se tri puta dnevno. Ujutro i popodne drži se barem sat vremena. Potrebno je utopliti se ispod jorgana, ćebeta i mirovati. Posljednji put se obloga od guščije masti za kašalj stavlja pred spavanje i tada se ona ostavi da djeluje cijelu noć.

Koliko će brzo djelovati zavisi od toga u kojem stepenu razvoja je bronhitis. Ukoliko je u začetku, poboljšanje možete osjetiti već sutradan. Ukoliko pijete i čajeve za bronhitis, oporavak će biti brži.

Svinjska mast na prsa
Svinjska mast je izuzetno cijenjena u narodnim lijekovima, a obloga od masti za kašalj u kombinaciji sa rakijom je jedna varijanta u kojoj se uspješno koristi. Zapravo, mast ovdje ima ulogu da napravi zaštitni sloj na koži, dok za djelotvornost lijeka možemo „kriviti“ obloge od rakije za kašalj koje idu preko toga.

Kako se upotrebljava ova kombinacija? Svinjsku mast uzmite i jednostavno namažite na grudni koš. Obucite nešto staro jer mast će u dodiru sa kožom početi prilično brzo da se topi. Nakon toga napravite obloge od rakije za kašalj.

Potrebna vam je komova rakija, ali bilo koja druga će poslužiti. Rakijom natopite pamučnu krpu pa previjate preko pluća. Preko ovoga poslije treba dobro da se umotate suhim peškirom ili dobrim slojem zavoja koji će lakše da stoje i drže oblogu na mjestu. Prenoćite ovako i ujutro bi iskašljavanje trebalo da bude mnogo lakše. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak nekoliko večeri pred spavanje.

Obloge za kašalj od meda

Med je odličan saveznik dobrog zdravlja pa nije ni čudo što ga ima u svim mogućim prirodnim preparatima. Sladak, ukusan, a odličan protiv virusa, bakterija i gljivica – med je prava stvar za jačanje imuniteta.

Međutim, ne samo da jača imunitet, nego je odličan kao lijek protiv kašlja i to baš u vidu obloge.

Obloge od meda i brašna
Potrebni sastojci:

2 čiste gaze
flastere
brašno
pola kašike maslinovog ulja (ali bilo koje biljno ulje odradiće posao)
1 kašika meda
Prvo pomiješate sastojke za oblogu. Dakle, iskombinujete med i brašno dok ne dobijete teksturu od koje možete da napravite lopticu. Ovakva smjesa neće biti ljepljiva, a vodite računa i da ne bude grudvica u njoj. Kada to umjesite, dodajte pola kašike ulja.

Nakon toga, uvaljajte smjesu još jednom u brašno i podjelite na dva dijela. Obloga za kašalj je gotova, a ostaje vam samo da je primijenite.

Ova smjesa stavlja se na prednji dio grudnog koša, iznad srca , kao i na leđa u istoj visini. Zato smo smjesu podijelili na dva dijela. Uzmete jednu gazu i stavite smjesu na nju. Zaljepite na tijelo medicinskim flasterima kako naprijed, tako i pozadi.

Lanena krpa za obloge

Lanena krpa kao prirodni lijek za plućne bolesti, namaže se lojem ili mašću i stavi kuda probada i pali. Krpu lojem namazanu, treba držati prema vatri da se malo ugrije i da bolje uz tijelo prione. Preko ovih masnih krpa treba stavljati ručnike nakvašene u vodu i ocat za suzbijanje temperature. Njih previti suhom trostrukom plahtom da s nijedne strane zrak do obloga ne dopre. Oblozi se mijenjaju svaki 1 i pol sat, a masna krpa kada je koža upila mast.

Obloga od kupusa za kašalj
Potrebno je: 1-2 lista svježeg kupusa, med i voda.

Prokuhati vodu i potopiti list ili dva svježeg kupusa na najduže dvije minute. Izvadite i list namazati medom, pa prislonite na grudi. Ako je kašalj umjeren, koristi se jedan list, ako je baš jak, onda dva; jedan se stavlja na grudi, a drugi na leđa.

Obloga se nanosi pred spavanje. Obucite usku majicu, kako bi obloga čvrsto stajala cijelu noći.

Ujutro od kupusa i meda neće ostati gotovo ništa – apsorbovaće se kroz kožu u organizam, sa najmoćnijim ljekovitim djelovanjem. Trebalo bi da uminu i bolovi u grudima, ukoliko ih je bilo.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *