Najtopliji mjesec 2023. godine narednih dana obilježiće temperature do 40 stepeni Celzijusa i osim već poznatih savjeta da treba izbjegavati boravak napolju u najsunčanijem dijelu dana, rashlađivati prostorije, ići u prirodu, šetati pored vodenih površina i kupati se u rijekama, jezerima, morima i bazenima.

Izdvaja se i preporuka specijalista socijalne medicine da je pored vode za piće, najzdraviji napitak za organizam koji nam može pomoći da prebrodimo lakše tropski talas je čaj.

Najzdraviji napitak pored vode

U Centru za promociju zdravlje subotičkog Zavoda za javno zdravlje podsjećaju da se čaj vjekovima smatra najzdravijim napitkom, pored kvalitetne vode. U narodnoj medicini gotovo svih naroda svijeta postoji tradicija liječenja biljem i čajevima. Fitoterapija, ali je dobro znati kada se koji čaj pije, na koji način, koliko često i koliko dugo, jer ukoliko ne bi tako bilo moguće su štetne posljedice po zdravlje i one zaista nastaju.

Specijalista socijalne medicine dr Zorica V. Dragaš kaže da se preporučuju biljke podneblja i blagi čajevi, koji nisu zaslađeni i nisu vrući kada se piju.

Najkorisniji čaj ljeti je zeleni

– Zeleni čaj se preporučuje za svakodnevno korišćenje, dovoljne su jedna do dvije šolje, i smatra se da je pogotovo koristan ljeti. Postoji više razloga zbog kojih je ovaj čaj koristan za zdravlje, jer pruža zaštitu od UV zračenja, hidrira, ima određena antiinfektivna svojstva, štiti organizam od bolesti srca i krvnih sudova kao i od degenerativnih bolesti, povećava sagorijevanje masnoća što pomaže u borbi protiv viška kilograma i smanjuje vjerovatnoću oboljevanja od šećerne bolesti tipa 2, bolesti vena i nastanka moždanog, kao i srčanog udara – kaže za Blic dr Zorica V. Dragaš.

Zeleni čaj je djelotvoran i u borbi protiv osteoporoze, jer sadrži minerale koji povećavaju gustoću i snagu kostiju. Ima dokaza da polifenoli u zelenom čaju djeluju preventivno na neurološke tegobe i smatra se da podstiču centre za učenje i pamćenje u mozgu da rade uspješnije.

Čajevi i najteže bolesti

-Antioksidansi u čaju pomažu u borbi protiv maligne bolesti, pogotovo raka dojke, tankog i debelog crijeva, kože, pluća, jednjaka, želuca, gušterače, jetre, jajnika, prostate i usne duplje. Ove lokalizacije maligne bolesti su istovremeno među najučestalijim i moguće ih je spriječiti. Ova činjenica svakako ne znači da se rak, bilo koji, može spriječiti samo čajem, ali znači da zeleni čaj pomaže organizmu u borbi protiv maligne zloćudne bolesti i da je korisno da bude sastavni dio pravilne ishrane i zdravog načina života – savjetuje dr Dragaš i napominje da se rizici za nastanak mnogih bolesti nalaze u našoj životnoj i radnoj sredini, ali i u okviru navika i ponašanja određene osobe.

– Dokazano je u nauci i medicinskoj praksi da usvajanje za zdravlje korisnih navika čuva zdravlje i značajno smanjuje vjerovatnoću ili mogućnost nastanka najvećeg broja do danas poznatih bolesti – zaključuju u Centru.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *