Celer ipak nije “prazan” što se tiče vitamina i korisnih sastojaka. On sadrži vitamine K, C, vitamine B skupine, kalij, folnu kiselinu i vlakna.

Zdrav je od korijena do sjemena i lako probavljiv, no to je tek okvirna moć sjajnog povrća, celera. Samo 100 grama korijena ove biljke sadrži tek 40 kalorija, što je dvostruko manje od iste količine krumpira. Sjajan je za snižavanje krvnog tlaka i izvrstan je saveznik u dijetama.

Uglavnom se sastoji od vode i upravo je zbog toga glavni sastojak dobrih dijeta. No, tajna koju ovo povrće krije jest da od njega nećete dobiti neophodne minerale i hranjive materije! Samostalno ga je stoga nepreporučljivo koristiti pa je važno kombinirati ga s drugim namirnicama uz koje njegovo djelovanje dolazi do izražaja.

Celer je poznat kao čistač organizma, djeluje kao diuretik i pomaže kod iskašljavanja i probavnih teškoća. Celer ipak nije “prazan” što se tiče vitamina i korisnih sastojaka. On sadrži vitamine K, C, vitamine B skupine, kalij, folnu kiselinu i vlakna.

U davna se vremena smatrao afrodizijakom, ali u kombinaciji s orasima.

Dodatan savjet

Kada kupujete celer, imajte na umu da je manji korijen bolji. Naime, veći celer u sredini često izgleda šupljikasto i spužvasto pa je bolje kupiti manju, nabijeniju glavicu. Kada pak kupujete celer lišćar, uvijek je bolji onaj svjetliji – njegove su stabljike i vrhovi vrlo aromatični.

   Pročitj još:

Imala sam 33 kada sam dobila bore, a onda mi je baka pokazala ovu masku koja mi je promijenila život!

Maska koju ćemo vam ovdje pokazati je idealna za vašu kožu, hrani je, čisti i čini ljepšom. Sastojci koji ulaze u njen sastav su prirodni i ne nose štetna dejstva, kao ostali proizvodi.

Koristi se već dugo u ove svrhe i zato je probajte. Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ove maske su:

1 sveže ocijeđen limun
Bjelance od 4 jajeta.
Pirprema i način korištenja:

Pomiješajte bjelance sa pola kašike limunovog soka i tu dobijenu smjesu nanesite na lice. Osjetit ćete blago zatezanja, ostavote da stoji 15 minuta, a zatim isperite.

Bjelance će pozitivno djelovati na vašu kožu i smanjit će mogućnost nastanka bora. Osim ove maske, imamo još jedno rješenje.

Uzmite zrelu bananu i izgnječite, a zatim je nanesite na lice. Ostavite da stoji 15-ak minuta, zatim isperite. Ovo je dobro za suhu kožu, a ima i antikosidansna svojstva.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *