Holesterol je jedna od stvari koja je organizmu potrebna da normalno funkcioniše, ali ako ga ima previše, može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje. Na primjer, tijelu je potreban holesterol za ćelije, ali ako ga ima previše i taloži se, značajno povećava rizik od srčanih bolesti i infarkta.

 

Srećom, određene promjene životnih navika mogu da pomognu u spuštanju holesterola – prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola, zdravija ishrana, ali i napici.

“Napici sa antioksidantima su ključni kada želite da izbalansirate nivo holesterola, a sok od brusnica bez šećera je jedan od najboljih napitaka za one koji imaju povišen holesterol”, kaže nutricionistkinja Kortni D’Anđelo.

Ovaj sok je, naglašava ona, tako delotvoran zbog prirodnih sastojaka u brusnicama.

“Brusnice sadrže moćne antioksidante, koji dokazano snižavaju loš holesterol, a povećavaju nivo dobrog holesterola. Taj proces pomaže u održavanju prirodnog, zdravog balansa nivoa holesterola”, objašnjava D’Anđelo.

Ukoliko odlučite da pijete sok od brusnice, važno je samo da kupujete one koji su bez šećera ili da ga pravite sami – nutricionistkinja D’Anđelo upozorava da šećer snižava nivo dobrog holesterola.

      Pročitaj još:

Šta se dogodi kad bijeli luk i med pojedete na prazan stomak

Beli luk se pokazao kao izuzetno koristan za poboljšanje zdravlja srca, jer smanjuje visok krvni pritisak i holesterol, sprečavajući bolesti srca i rizik od srčane insuficijencije. On takođe može efikasno da smanji efekte ateroskleroze.

Kao dodatni bonus, beli luk takođe može da olakša uobičajene zdravstvene probleme, uključujući polenske alergije, putnički proliv, prehlade i grip, ujede insekata i gljivične infekcije.

Redovna konzumacija belog luka može smanjiti simptome osteoartritisa, dijabetesa i uvećane prostate.

Osim toga, beli luk može podstaći vaš imuni sistem i poboljšati sposobnost tela da eliminiše toksine. U kombinaciji sa đumbirom i lukom, beli luk može da podrži detoksikaciju od hemoterapije.

Kako koristiti beli luk

Kao što je ranije pomenuto, jesti sirovi beli luk je daleko korisnije nego kad se jede kuvan jer njegov aktivni sastojak, alicin, ostaje u svom prirodnom (najzdravijem) obliku.

Za optimalne zdravstvene beneficije, pojedite beli luk 15 minuta pre obroka. To će aktivirati hemijske reakcije koje čine da se alicin lakše apsorbuje od strane vašeg organizma.

Pošto je beli luk je poznat po svom jakom ukusu, odličan način da se uništi taj ukus je tako što ćemo beli luk pomešati sa medom:

– Nasjeckajte 2-3 čena belog luka.
– Izmešajte ovo sa 1 kašičicom meda.
– Uzmi ovaj lek svaki dan.

Za sedam dana, osećaćete se mnogo bolje i snažnije.

 

 

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *