Nisu sve vaše neprikladne navike toliko strašne koliko nekada i sami mislite. U nastavku pogledajte nekoliko najčešćih “odvratnih” navika koje svi imamo, a koji su zapravo dobri po naše zdravlje.

1. MOKRITE DOK SE TUŠIRATE

Možda je neprikladno govoriti o uriniranju naglas, ali istraživači su otkrilikako je gotovo 75% ljudi to učinilo barem jednom u životu. Zapravo, u tome ne postoji ništa čega biste se trebali stidjeti. Mokračna kiselina i amonijak u mokrači sprječavaju stvaranje gljivičnih infekcija na prstima.

Također, ako urinirate tokom tuširanja, mogli biste uštedjeti novac na računima za vodu i za toaletni papir.

2. PLJUVANJE

Pljuvanje često izgleda jako odvratno, posebno ako je učinjeno na javnim mjestima. Međutim, kada vježbate, to vam može olakšati disanje. Obično dišemo kroz nos – ovo zagrijava zrak i čini ga vlažnim, omogućujući tijelu da apsorbira kisik učinkovitije. Ali, kada vježbamo, nastojimo disati kroz usta i to uzrokuje stvaranje više sline koja ometa naše disanje.

Dakle, sasvim je normalno da se riješite prekomjerne sluzi proizvedene nakon trčanja tako što ćete je ispljunuti.

3. ŽVAKAĆA GUMA

Iako žvakaća guma nema nikakve prehrambene vrijenosti, naučno je dokazano kako žvakanje omogućava da se bolje usredočite, izoštrite memoriju, smanjite stres i uravnotežite svoje hormone podizanjem razine kortizola.

4. ISPUŠTANJE GASOVA

Možda toga niste ni svjesni, ali vaše tijelo ispušta gasove oko 14 puta dnevno i oko 3-5 puta tokom sna. U pravilu, vaš probavni trakt počinje proizvoditi ugljični dioksid i metan oko 6 sati nakon jela i ispuštanje gasova pomaže tijelu da ih se riješi. Ako pokušavate zadržati gasove, to može izazvati bol u stomaku i nadutost.

5. PODRIGIVANJE

Podrigivanje nakon dobrog obroka je zapravo dobro za vaš želudac, jer to pomaže da se riješi viška zraka.

6. GRICKANJE NOKTIJU

Kada grickate nokte, konzumirate i neke od bakterija koje su na njima i ispod njih. To dovodi do toga da vaš imunološki sistem počinje proizvoditi bijele krvne stanice koje pomažu u borbi protiv ovih bakterija.

Vaše tijelo također registrira bakterije u svojoj memorijskoj banci, pa ako se drugi put susreće određena bakterija, već ćete imati limfocite koji ga mogu pobijediti. Štoviše, neke studije pokazuju da djeca koja sisaju palce ili grickaju nokte imaju manju vjerovatnoću da pate od alergija.

7. ČEPRKANJE IZ NOSA

Prema nekim studijama, ta užasna navika zapravo može pomoći u poticanju vašeg imunološkog sisrema, budući da ono iz nosa što jedete sadrži mutacije sline koje se mogu boriti protiv bakterija. Kada pojedete ono što izvučete iz nosa, aktivirate imunološki sistem da oslobađa bijele krvne stanice tijela da bi se odbranio od bakterija.

8. PRESKAKANJE TUŠIRANJA

Ako se svakodnevno tuširate, time ispirete neka eterična ulja s vaše kože i kose koja su neophodna da bi hidrirali i zaštitili kožu.

Čak i vruća voda bez sapuna može uništiti mnoge korisne bakterije koje vašoj koži trebaju, da bi ostala blistava i elastična. Zato je savršeno prirodno i čak zdravo za vas da preskočite tuširanje jednom ili dva puta sedmično.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *