Doktor Vladan Jovićević, prilikom gostovanja u jutarnjem programu “Novo jutro”, istakao je da prekomjerno korišćenje klima uređaja može da izazove ozbiljne zdravstvene probelem.

Bilo da su visoke ili niske temperature, klime rade sve vreme, a doktor objašnjava da stalna upotreba može izazvati zatezanje mišića zbog nagle promjene temperature.

 

– Kritično je kada hladan vazduh duva u neku zonu tijela, i onda dobijate bolan grč mišića – kaže dr Jovićević. Kako dodaje, ukoliko se znojavi nađemo u nekom rashlađenoj prostoriji, takođe može da dođe do grča.

Kada se radi o paljenju klima u zimskom periodu, telo se navikne na tu temperaturu, pa pri izlaženju na vazduh i rashlađivanju, desi se da mišići zabole.

– Pregrijane i mokre zone su najkritičniji i podložne grčevima. Mišić se može opustiti kada se smirimo, opustimo, izmasiramo, ili odradimo fizikalnu terapiju – kaže Jovićević. Jovićević dodaje da se neki grčevi mogu lako izliječiti, ali je prevencija najbolja solucija, dodajući da nikako ne treba da boravi direktno ispod klime.

– Povremeno isključite klimu ili noću smanjite temperaturu – dodaje Jovićević. Jovićević potom objašnjava da su ljudi koji nose peškire oko vrata, pronašli odličnu alternativu kada je u pitanju borba protiv vrućine.

Kako dodaje, peškir upija znoj, a na taj način tijelo, uprkos visokim temperaturama ne može da se pregrije.

Pročitaj još:

VENTILATOR PRETVORITE U KLIMA UREĐAJ: Rashladite kuću u sekundi, VIŠE VAM NIKADA NEĆE BITI VRUĆE!

VENTILATOR PRETVORITE U KLIMA UREĐAJ: Rashladite kuću u sekundi, VIŠE VAM NIKADA NEĆE BITI VRUĆE!

Vrućine su stigle, a ukoliko nemate klima uređaj u vašem domu, danas vam donosimo genijalno rješenje kako običan ventilator može rashladiti prostor u kojem živite.

Ovo su četiri odlična načina:
1. Ispred ventilatora stavite stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda. Dok ventilator puše po ledu, tako će se prostorijom širiti hladniji vazduh.To će potrajati sve dok se led ne otopi, a tada samo dodajte novi.

 

2. Ispred ventilatora stavite plastične flaše koje ste prethodno napunili vodom i zaledili (sličan primjer kao i sa kockicama leda, ali sada se radi o velikim komadima leda koji će se sporije topiti od kockica).

 

3. Uzmite ili kockice leda ili zaleđenu vodu u flašama. Jedno ili drugo zamotajte u peškir, zavežite dva kraja i objesite između dvije stolice, a onda stavite ispred ventilatora. Ispod peškira stavite posudu u koju će da kaplje rastopljen led.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *