Visok krvni pritisak je najčešće okidač za zastoj srca ili srčani udar, a pacijenti uglavnom ignorišu simptome koji na njega ukazuju.

 

Arterijska hipertenzija je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Smatra se da jedna trećina odrasle populacije ima pritisak koji bi se morao liječiti, a ovaj procenat se mijenja po regijama u zavisnosti od načina ishrane, fizičke aktivnosti i životne dobi.

Vjerovatno da nema osobe koja bar jednom nije imala problem sa povišenim pritiskom, a dodatni problem u liječenju hipertenzije predstavlja podatak da se terapija uzima neredovno i čestou nedovoljnim dozama.

Uzrok nastanka

Hipertenzija se najčešće javlja kao idiopatska, što znači da se ne zna razlog njenog pojavljivanja. U malom procentu (3-5%) hipertenzija je posljedica bolesti drugih organa i sistema.

Na krvni pritisak utiču mnogi faktori kako u organizmu, tako i van njega. Krvni pritisak povećavaju prekomjerna upotreba soli i tečnosti, gojaznost, pretjerani unos alkohola i kafe, pušenje, fizička neaktivnost.

Simptomi

Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest koja protiče sa vrlo malo simptoma, ili se oni čak i odsutni. Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom mogu imati vrlo raznolike simptome, zavisno od toga da li je još neki sistem organa napadnut i oštećen dugogodišnjom hipretenzijom.

Organi koji najviše trpe i stradaju u hipertenziji su: srce, oči, bubrezi i krvni sudovi.

Ne treba smetnuti sa uma da je hipertenzija vrlo važan faktor kardiovaskularnog rizika i da bolesnici koji imaju hipertenziju oboljevaju od koronarne bolesti desetak godina ranije od svojih vršnjaka koji je nemaju.

Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom su: glavobolje (naročito u potiljačnom predjelu), nesvjestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol ili slične senzacije u grudima, nedostatak vazduha, osjećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca i tako dalje.

 

Prirodni način za snižavanje visokog pritiska:

Potrebno je:

Ribani đumbir (1 komad)

1 čehno bijelog luka (naribanog)

1 kašika jabukovog sirćeta

1 žličica meda

1 kašika soka od limuna

Uputstvo:

Samo stavite sve sastojke u blender za 30 sekundi. Zatim, trebate procijedite tečnost i stavite mješavinu u frižider za 5 dana.

Kako se koristi:

Konzumirati 1 kašiku ovog lijeka prije doručka ujutro i 1 kašiku ovog lijeka prije večere noću. Ne bi trebalo da konzumirate ovaj lijek više od 3 puta dnevno.

  Pročitaj još:

ČAJ KOJI SPUŠTA PRITISAK I HOLESTEROL KAO OD ŠALE! Smiruje srce i čisti masnoće iz krvi, a piju se samo 2 šolje dnevno!

Čaj od majčine dušice spušta visok pritisak i holesterol, zahvaljujući svojim blagotvornim sastojcima, antioksidantima i polifenolima.

 

Čaj koji je dostupan kod nas i ne košta mnogo može biti pravi saveznik u borbi protiv dva najčešća stanja organizma, koja ni ne primijetimo dok nam ne naprave problem. Čaj od majčine dušice spušta pritisak i holesterol, evo kako djeluje!

Čaj od majčine dušice, najprije, sadrži antioksidante i polifenole koji su dragoceni za sprječavanje štete na našim ćelijama. Spušta sistolni, odnosno gornji pritisak, koji se meri u krvnim sudovima u trenutku kada srce pumpa.

On se smatra važnijim u procjeni stanja pritiska od donjeg, odnosno dijastolnog, koji se mjeri kada srce miruje.

Istraživanje sprovedeno na životinjama pokazalo je da ekstrakt divlje majčine dušice spušta visok pritisak i usporava rad srca.

“Majčina dušica smanjila je značajno pritisak i vaskularni otpor kod životinja koje su imale hipertenziju, što je čini korisnim suplementom za kardiovaskularne intervencije”, navode naučnici koji su sprovodili studiju objavljenu u žurnalu “Oksidativna medicina i ćelijska dugovječnost”.

 

Konzumiranje ekstrakta ove biljke povećalo je i nivo HDL holesterola, odnosno “dobrog” holesterola koji pomaže tijelu da se riješi molekula “lošeg” LDL holesterola. Majčina dušica sadrži još blagotvornih sastojaka, koji je čine dobrom za jačanje imuniteta:

Vitamini A, C, E i K
Kalcijum
Kalijum
Željezo
Fosfor

Piju se dvije šolje dnevno.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *