Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostovao je u Jutarnjem programu gdje je govorio o imunitetu i ishrani

Doktor Perišić je prvo govorio o hrani i načinu na koji treba da jedemo.

 

– Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima, oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprječava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spriječi lijepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije – rekao je on.

 

On je takođe otkrio šta treba da jedemo za doručak sada kada je hladnije vrijeme.

 

– Ja bih rekao ovako, početi doručak jednim antiupalnim koktelom voća! Sve što ima žutu boju jedite za doručak! Tu su antioksidansi koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, pomorandža i ananas su tu ključni. Na prazan stomak ih uzmite, da bi se bolje apsorbovalo – rekao je on.

 

  Peočitaj još:

LEČI GRLO, JAČA IMUNITET I NEGUJE LICE: 3 NAČINA DA ISKORISTITE MOĆNU LIPU (RECEPTI)

Lipa se u lečenju koristi vekovima. Za mnoge narode ona je simbol istine i nesebičnosti. U lekovite svrhe se koristi gotovo cela lipa: cvet, list, seme… Cvet se bere u junu, a listovi u maju i junu.

 

Cvet lipe sadrži heterozide (koji podstiču znojenje), tanin, vitamin C, a listovi saharozu, fruktozu, smolu, enzime… Lipa se obično koristi za lečenje bubrežnih bolesti, pospešivanje znojenja i izbacivanje toksina kod prehlada, jačanje imunog sistema, smanjenje nervne slabosti, epilepsije i brojnih drugih stanja.

Čaj

Pravi od sušenih listova kao i prosečni čajevi (možete popiti do dve šolje dnevno).

Ispiranje grla

Ukoliko želite da ispirate grlo (za higijenu usne duplje) trebaće vam jači napitak: 25 gr cvetova prelijete sa 250 ml vruće vode i dodate u to 5 gr sode bikarbone.

Maska za lice:

Pomešajte 4 kašike čaja od lipe sa jednom kašikom mleka u prahu i jednom kašikom pšeničnih mekinja. Napravite pastu i držite je na licu 10 do 15 minuta. Pastu saperite tako što ćete se umiti čajem od lipe.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *