Mnogo vekova med je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Isto se može reći i za kurkumu, samo što je ova druga stekla veću popularnost u azijskim zemljama. Šta se dešava kada pomešate ovu divnu hranu?

 

Dnevni Magazin deli sa vama divan recept za „zlatnu mešavinu“, koja će zameniti mnoge lekove, ojačati imunološki sistem i uštedeti mnogo novca!

 

Kurkuma i med, glavni sastojci zlatne mešavine, izuzetno su efikasni u lečenju upalnih i zaraznih bolesti. Ova mešavina je odličan lek za jačanje imuniteta i prevenciju raka i ne može biti lakše da se napravi!

 

ZLATNA MEŠAVINA – KURMUMA I MED
100 g meda
1 kašika kurkume
1 prstohvat crnog bibera
2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašičica limunove korice
Kombinujte kurkumu, jabukove sirće i biber. Dodajte koricu limuna i med.

Dobro mešajte dok sve ne postane glatko. Inače, crni biber se dodaje da bi se ubrzala apsorpcija kurkume, što je i naučno dokazano.

Neophodno je čuvati ovu divnu mešavinu u tegli sa poklopcem i uvek u frižideru!

KAKO SE KORISTI ZLATNA MEŠAVINA
Za prevenciju prehlade, sezonskih alergija i za antikancerogeni efekat potrebno je konzumirati 1 kašičicu “Zlatne mešavine” svakog jutra.

 

Ako osetite da ćete se razboleti, ova mešavina će vam sigurno dobro doći!
Konzumirajte 1/2 kašičice mešavine svaki sat u prva 2 dana bolesti. Zatim 1/2 kašičice svaka 2 sata 3. i 4. dana bolesti.

Dok simptomi bolesti potpuno ne nestanu, neophodno je koristiti takav lek 3 puta dnevno.

I što je najvažnije, pravilno koristite mešavinu. Morate staviti gotovu mešavinu u usta i sačekati dok se sama ne otopi. Nakon konzumacije, nepoželjno je odmah piti vodu ili ispirati usta.

Zlatnu mešavinu možete jesti i za doručak, namazati na krišku hleba ili dodati čaju, ali samo ona treba da bude na sobnoj temperaturi.

Sačuvajte recept za ovaj korisni lek i podelite sa prijateljima, jer je zdravlje voljenih neprocenjivo!

 

  Pročitaj još:

Dokazane zdravstvene prednosti kurkume i meda (zlatni med)

Dokazane zdravstvene prednosti kurkume i meda (zlatni med) – utemeljeno na dokazima

 

Kurkuma i med su među nekima od najmoćnijih ljekovitih lijekova koje možete koristiti. Kućni lijekovi napravljeni od meda i kurkume pomažu u liječenju bakterijskih i virusnih infekcija i jačaju vaš imunološki sustav.

Ljekovita svojstva zlatnog meda od kurkume mogu pomoći u ublažavanju sezonskih alergija, poboljšanju probave i promicanju zdrave crijevne flore.

Kombinacija ovih zlatnih sastojaka stoljećima se koristi u ajurvedskoj medicini. Međutim, istraživanje je otkrilo da postoji znanstvena potpora za mnoge zdravstvene tvrdnje.

Lijekovi koji sadrže med i kurkumu povezani su s liječenjem srčanih bolesti, čira na želucu i bržim rješavanjem prehlade.

U ovom članku ćete saznati o brojnim prednostima kurkume u prahu s medom. Na kraju članka pronaći ćete recept za zlatni med od kurkume.

Prednosti meda
Med je prirodni ljekoviti lijek koji ima protuupalna, antibakterijska, antivirusna i antioksidativna svojstva.

Najbolja vrsta meda za korištenje zbog svog ljekovitog potencijala je sirovi, neprerađeni med .

Pregled ljekovitih svojstava meda iz 2017. otkrio je da med možete koristiti za liječenje brojnih zdravstvenih problema.

Med je alternativni lijek za ekcem, zacjeljivanje rana, gastrointestinalne probleme, bolesti srca i dijabetes. Postoje čak i neki dokazi koji upućuju na to da med ima antitumorska svojstva.

Med pomaže vašoj probavi
Jedan od načina na koji vam med pomaže u održavanju zdravlja jest da potiče dobro probavno zdravlje .

Istraživanja su pokazala da su antibakterijska svojstva meda učinkovita protiv brojnih sojeva bakterija.

Med može uništiti sojeve Salmonella enterica , E. coli i Staphylococcus aureus . Ovi sojevi bakterija često su uzrok trovanja hranom i drugih želučanih problema.

Jedan od načina na koji sirovi med pomaže vašoj probavi je da poboljšava zdravlje vaše crijevne mikroflore. Znanstvene studije su otkrile da u medu postoji preko 180 spojeva koji pomažu poboljšati zdravlje probave.

Antioksidansi u sirovom medu
Med igra važnu ulogu u održavanju zdravlja jer sadrži niz moćnih antioksidansa.

Istraživanja meda su pokazala da broj korisnih enzima, fenolnih spojeva i organskih kiselina daju medu njegove antioksidativne prednosti. Ovi antioksidativni spojevi pomažu u sprječavanju oštećenja oksidativnim stresom i mogu pomoći u sprječavanju kroničnih bolesti.

Zapravo, neki istraživači preporučuju zamjenu meda za tradicionalne zaslađivače kako bi poboljšali svoje zdravlje.

Med potiče dobro kardiovaskularno zdravlje
Veliki broj antioksidansa u sirovom medu znači da žlica meda dnevno može pomoći u održavanju zdravlja srca.

 

Ako želite jesti najbolju vrstu meda za dobrobit vašeg srca, istraživanja su pokazala da bi tamniji med mogao biti najbolja opcija jer sadrži više antioksidansa od svjetlijeg meda.

Kako uzimanje meda može koristiti vašem srcu?

Med sadrži spojeve koji pomažu poboljšati zdravlje srca i krvnih žila . Konzumacija meda povezana je sa snižavanjem krvnog tlaka, smanjenjem broja otkucaja srca i smanjenjem rizika od koronarne bolesti srca.

Med može smanjiti kolesterol . Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija neprerađenog sirovog meda pomaže u snižavanju lošeg kolesterola u krvi. U isto vrijeme, med je pomogao poboljšati “dobri” kolesterol i promicao dobro zdravlje srca.

Med kao lijek protiv kašlja
Med može biti jednako dobar, ako ne i bolji od tradicionalnih sirupa protiv kašlja za ublažavanje napadaja kašlja .

Rezultati jednog ispitivanja pokazali su da je med od heljde pomogao u smanjenju noćnih napada kašlja kod djece. Djeca koja su imala infekciju gornjih dišnih puteva uzimala su malo meda prije spavanja.

Roditelji su izvijestili da je med pomogao smanjiti jačinu i učestalost kašlja.

Liječnici preporučuju pomiješati 1-2 žličice sirovog meda u toplu vodu i dodati sok od pola limuna. Pijte ovu mješavinu 2-3 puta dnevno kako biste očistili infekciju i ublažili kašalj.

Pomaže u suzbijanju simptoma alergije
Svojstva meda za jačanje imuniteta čine ga odličnim prirodnim lijekom za liječenje alergija.

Jedno randomizirano kontrolirano ispitivanje pokazalo je da uzimanje sirovog meda može pomoći u liječenju alergijskog rinitisa (peludna groznica) tijekom razdoblja od 4 tjedna. Osobe s peludnom groznicom uzimale su žlicu meda 3-4 puta dnevno.

Znanstvenici su sugerirali da uzimanje visokih doza meda može pomoći u liječenju alergijskog rinitisa.

Med za dijabetes
Iako je med prirodno slatka tvar, možete ga koristiti u malim i umjerenim količinama ako imate dijabetes.

Istraživanja su pokazala da med ima niži glikemijski indeks i energetsku vrijednost od rafiniranog šećera. Konzumiranje meda umjesto šećera ima povoljan učinak na razinu glukoze u krvi kod osoba s dijabetesom.

Druge studije su pokazale da sirovi med ima antidijabetički učinak i može pomoći u suzbijanju simptoma dijabetesa .

Med je zdrav zaslađivač koji se koristi u dijeti za mršavljenje
Zamjena meda za tradicionalne zaslađivače može vam pomoći da smršate i poboljšate imunitet.

 

Jedno istraživanje pokazalo je da korištenje meda kao prirodnog zaslađivača umjesto šećera može pomoći u smanjenju indeksa tjelesne mase (BMI) . To može imati pozitivan učinak na druga područja zdravlja, kao što je smanjenje rizika od srčanih bolesti. )

Studije su također otkrile da nema rizika od debljanja ako dodate med u vašu prehranu.

Prednosti kurkume
Kurkumin je spoj u kurkumi ( Curcuma longa ) koji sadrži većinu ljekovitih svojstava kurkume.

Kurkuma je nazvana zlatnim začinom zbog svoje jarke boje. Kurkuma je bogata spojevima zvanim kurkuminoidi, od kojih je kurkumin najsnažniji ljekoviti spoj kurkume.

To je svijetlo žuta boja kurkume pomiješane s medom koja daje naziv “Zlatnom medu”.

Pregled iz 2014. o zdravstvenim prednostima kurkume (kurkumina) otkrio je da ima niz zdravstvenih prednosti . Kurkumin ima mnoga antimikrobna svojstva koja pomažu u uništavanju bakterija, gljivica, parazita i virusa.

Uzimanje kurkumina zbog njegove ljekovite moći povezano je s liječenjem probavnih smetnji, smanjenjem upale, ublažavanjem bolova u zglobovima , snižavanjem kolesterola i promicanjem dobrog zdravlja srca.

Kako biste dobili zdravstvene prednosti od kurkumina, važno je dodati crni papar kako bi se povećala apsorpcija u tijelu .

Kada naučite o brojnim prednostima kurkume, lako je shvatiti zašto su kurkuma i med tako dobri za vas.

Kurkuma je antimikrobna i antifungalna
Konzumiranje mješavine kurkume i meda dobro je za vas jer može pomoći u ubijanju niza patogena koji uzrokuju infekcije u vašem tijelu.

Na primjer, studija iz 2018. pokazala je da antibakterijski učinak spojeva kurkumina može biti jednako snažan kao i neki antibiotici . Uzimanje kurkumina moglo bi pomoći u liječenju određenih bakterijskih infekcija koje su postale otporne na antibiotike.

Neka istraživanja istaknula su činjenicu da antivirusna svojstva spojeva kurkume mogu pomoći u liječenju simptoma virusnih infekcija gornjih dišnih puteva. Također, kurkumin je pokazao antivirusno djelovanje protiv virusa herpes simplex tipa 1 i tipa 2..

Neka istraživanja su pokazala da je kurkumin učinkovit protiv brojnih sojeva kandide uključujući C. albicans .

Kurkuma pomaže smanjiti bol i upalu
Jedna od najpopularnijih upotreba kurkume kao dodatka za zdravlje je zbog njezinih protuupalnih svojstava .

Sustavni pregled 6 ispitivanja kurkume na ljudima otkrio je da je to prirodni proizvod koji smanjuje upalu. Kurkuma sadrži niz spojeva koji inhibiraju enzime koji su povezani s upalom.

Smanjenje kronične upale važan je način za smanjenje rizika od razvoja ozbiljnih bolesti kao što su rak, bolesti srca, dijabetes i artritis.

Budući da spojevi kurkume pomažu u smanjenju upale, također mogu pomoći u ublažavanju boli. Razne studije su otkrile da kurkuma može biti jednako učinkovita kao i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) kao što su ibuprofen i aspirin.

Kurkumin (kurkuma) je dobar za artritis
Budući da kurkuma pomaže u liječenju upale i boli, izvrstan je prirodni lijek za ublažavanje simptoma artritisa.

Pregled kurkuminoida kurkume iz 2016. otkrio je da oni pomažu u snižavanju markera upale. Kurkuma pomaže blokirati određene stanice koje uzrokuju upalu u zglobovima i tkivu. Zlatni začin također pomaže u suzbijanju učinaka oksidativnog stresa na tijelo. Zaključno, znanstvenici su preporučili kurkumin kao lijek za osteoartritis .

Druge studije su pokazale da spojevi kurkume imaju antiartritički učinak u liječenju simptoma reumatoidnog artritisa. Kurkuma je pomogla ublažiti oticanje zglobova i potaknuti stvaranje zdravih kostiju .

Pomaže u održavanju zdravlja srca
I kurkuma i med imaju kardiovaskularne prednosti koje mogu pomoći u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca.

Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka . Redovito uzimanje dodataka kurkumi ili konzumacija zlatnog meda od kurkume može pomoći smanjiti rizik od krvnog ugruška. Znanstvenici su otkrili da kurkumin ima antitrombotička svojstva koja pogoduju zdravlju krvi .

Snižava kolesterol . Zlatni med može pomoći u poboljšanju zdravlja krvnih žila jer pomaže u smanjenju masnoća u krvi. Studije koje su uključivale preko 600 ljudi otkrile su da uzimanje kurkume može smanjiti razinu “lošeg” kolesterola.

Pomaže u obnavljanju srčane funkcije nakon srčanog udara . Istraživanje iz 2012. pokazalo je da dodatak kurkumi može pomoći srcu da se oporavi nakon srčanog zastoja. Znanstvenici su otkrili da spojevi kurkume pomažu vratiti funkciju srca i potiču rast zdravog tkiva.

Snižava krvni tlak . Još jedna od dobrobiti kurkume za zdravlje srca je da pomaže u liječenju hipertenzije . Redovito uzimanje dodataka kurkuminu pomaže u regulaciji vaskularne funkcije što pozitivno utječe na krvni tlak.

Potiče dobro probavno zdravlje
Konzumacija kurkume u prahu s medom također poboljšava vašu probavu i pomaže u liječenju kroničnih probavnih problema.

Kurkuma je prirodni protuupalni žuti začin koji ubija štetne crijevne bakterije. Recenzija iz 2014. pokazala je da kurkuma pomaže u liječenju probavnih stanja kao što su žgaravica, peptički ulkusi, refluks kiseline i Crohnova bolest.

Kurkuma štiti zdravlje vaše jetre
Ljekovita moć kurkume i meda može pomoći da vaša jetra bude u dobrom zdravlju i ispravnom funkcioniranju.

Spojevi kurkume imaju detoksikacijski učinak na jetru što je može zaštititi od oštećenja. Protuupalna i antioksidativna svojstva kurkumina pomažu spriječiti ozljede od alkohola, previše željeza ili smanjenje protoka žuči.

Neka istraživanja su otkrila da konzumacija meda također štiti jetru od oštećenja zbog začepljenog žučnog kanala.

Upravljajte simptomima dijabetesa
Uzimanje dodataka kurkumi ili sirovog meda i kurkume može koristiti vašem zdravlju ako ste dijabetičar.

Sustavni pregled iz 2013. o prednostima kurkumina u liječenju dijabetesa otkrio je da zlatni začin ima mnoge terapeutske prednosti. Studije su pokazale da kurkumin pogoduje razini glukoze u krvi , sprječava nakupljanje masti u jetri i snižava kolesterol.

Uzimanje kurkumina ako imate dijabetes također može pomoći u sprječavanju oštećenja živaca koje je često komplikacija bolesti.

Mjere opreza
Iako zlatna mješavina kurkume i meda ima mnoge zdravstvene prednosti, postoje neke mjere opreza kojih biste trebali biti svjesni.

Sirovi med . Neki ljudi su alergični na med i proizvode povezane s medom. Liječnici s klinike Mayo kažu da alergije na med mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, piskanje, slabost i nepravilne otkucaje srca.

Također, dojenčad mlađoj od 1 godine ne smije se davati med jer može uzrokovati bakterijsku infekciju.

Kurkuma . Kurkumu i kurkumin većina ljudi općenito dobro podnosi. Međutim, u velikim dozama kurkumin može uzrokovati probavne smetnje, glavobolje i osip na koži. ( 16 ) Također kurkuma može stupiti u interakciju s nekim lijekovima i možda nije prikladna za osobe s nekim zdravstvenim stanjima – detaljne informacije potražite u ovom članku .

Recept za zlatni med od kurkume
Sastojci:
100 grama (3,5 oz) sirovog meda
1 žlica kurkume u prahu
Prstohvat crnog papra (za optimiziranje apsorpcije kurkume i biodostupnosti – više detalja pogledajte ovdje )
Za dodatnu snagu i dodatne zdravstvene prednosti možete dodati:

1 žličica limunove korice
2 žlice nefiltriranog sirovog jabučnog octa
Priprema:
Dodajte kurkumu u prahu i crni papar u med i dobro promiješajte dok ne postane glatka. Ako također koristite limunovu koricu i jabučni ocat, dodajte i njih. Stavite smjesu u (po mogućnosti) staklenu, hermetički zatvorenu posudu do dva tjedna (nemojte je konzumirati ako dobije metalni okus).

Upute za korištenje:
Količina koju uzimate ovisi o vašim potrebama i zdravstvenim problemima.

Za opću podršku imuniteta i sezonske alergije, uzimajte 1 žlicu dnevno.
Ako ste preboljeli prehladu ili gripu, uzmite pola žličice svaki sat prvog dana liječenja. Drugi dan uzimati po pola žličice svaka 2 sata. Treći dan uzimati po pola žličice tri puta dnevno. Ovdje možete pronaći više prirodnih načina da se oslobodite prehlade i gripe .
Ako liječite respiratorno stanje ( astmu , bronhitis, probleme s plućima ), konzumirajte pola žličice tri puta dnevno.
Zlatni med trebate držati u ustima dok se potpuno ne otopi.

Savjeti:
Mješavina se može koristiti i kao preljev za tost. Namažite izdašnu količinu zlatnog meda preko tosta od cjelovitih žitarica i uživajte u doručku.

Ili ga dodajte u svoj zeleni smoothie .

Smjesu možete koristiti i za pripremu čaja (ili toplog tonika). Napitak će biti vrlo ukusan ako dodate i limun. Samo pomiješajte jednu žlicu zlatnog meda sa šalicom vruće vode i uživajte tijekom dana ili navečer.

Oprez
Kurkumu ne smiju uzimati osobe koje pate od problema sa žučnim mjehurom. Začin izaziva kontrakciju mišića žučnog mjehura. Također snižava krvni tlak i razinu šećera u krvi.

To se općenito smatra pozitivnim učinkom, ali ako već imate nizak krvni tlak ili imate problema s razinom šećera u krvi, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Povezano: ovi bi ljudi trebali izbjegavati kurkumu .

Med se ne preporučuje djeci mlađoj od 12 mjeseci. Također biste trebali izbjegavati uzimanje meda ako ste alergični na pelud.

 

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *