Loša i neredovita prehrana, kao i stres, veliki su problem savremenog društva i sve češće su uzrok problema s crijevima.

Ukoliko i vas muče lijena crijeva, ovaj recept će vam riješiti probleme:

Sastojci:

– 100 gr suhih šljiva bez koštica
– 100 gr suhih smokava
– 100 gr livadskog meda
– 10 gr usitnjenog lista biljke sene (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia)

Suho voće sameljite i izmješajte s medom i senom.

Mješavinu držite u hladnjaku i svake večeri pojedite po žličicu.

 

Svi ovi sastojci su odlični za “otvaranje”, a posebno je biljka sena dokazano učinkovita u sprječavanju i liječenju zatvora. Sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) je biljka rasprostranjena u tropskim područjima istočne Afrike, Arabije i Indije, gdje raste u obliku grma koji doseže visinu do 300 centimetara.

Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima, a plod sene je plosnata papirasta mahuna. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod kronične opstipacije (zatvora).

 

  Pročitaj još:

BUKVALNO SASTRUŽE MASNOĆU sa zidova CRIJEVA: Ova NAMIRNICA čisti, podstiče PROBAVU i metabolizam

Ukoliko se spremate za dijetu poslije praznika počnite od ovoga!

Način života koji podrazumeva dugotrajno sjedenjem i brzu hranu siromašnu vlaknima često izaziva poteškoće sa probavom, zbog čega sve veći broj ljudi ima problema sa “zatvorom“.

 

U zimskim mjesecima kada nam je hladnoća dodatni razlog za odlaganje vežbanja, svaka pomoć u podsticanju zdrave i uredne stolice je dobrodošla.

Kao i kod brojnih tegoba, pomoć može doći iz prirode. U pitanju je biljka koja je najbolji saveznik crijeva –psilijum ljuspice.

One se u crevima ponašaju kao čistači, uklanjajući sve štetne supstance iz debelog crijeva. Polisaharidne sluzi kojima obiluje za sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena i do 15 puta.

Ova biljka sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i mnogo sluzi, zbog čega se stvara efekt „podmazivanja“ crijeva.

Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac do debelog crijeva. Tamo zadržavaju vodu, bubre i stimulišu peristaltiku crijeva.

Kako je najbolje koristiti psilijum ljuspice?

Jednu do tri kafene kašičice psilijum ljuspica razmutitei otopite u vodi, jogurtu ili blendiranom soku i konzumirajte odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se da popijete i dodatnu čašu vode i pojačati unos tečnosti tokom dana.

 

Ljuspice možete koristiti za pravljenje hljebova, a prah za pravljenje kolača, tako što ćete ljuspice, odnosno prah staviti u tijesto.

Korištenje ovog prirodnog lijeka nema štetnog uticaja na zdravlje, ne uništava mikrofloru i ne remeti probavu i rad crijeva. Može se uzimati i duže vrijeme bez neželjenih nuspojava.

 

Vrlo je djelotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih za probavu, a i pomaže pri regulisanju povišenog holesterola. Ove ljuspice se mogu naći i kod nas u prodavnicama zdrave hrane.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *