Aloja vera je biljka koja ima višestruko značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji i lečenju brojnih stanja i bolesti.

Aloja je izuzetno bogata proteinima, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, germanijumom, vitaminom A, B12, E, C. Što je čini nutritivno i vitaminski veoma bogatom biljkom.

Njene vrednosti prepozate su od davnina i od tada se koriste u lečenju i prevenciji brojnih oboljenja, povreda i stanja organizma.

Aloja za spoljnu upotrebu se primenjuj kod opekotina, iritacija i rana u obliku gela (aloja gel), a za unutrašnju upotrebi kod zatvora, za regulaciju probave.

 

Sok od listova aloje se koristi kod upala creva, gorušice, čireva i sindroma iritabilnih creva. U visokim koncentracijama aloja deluje na povećanje broja odbrambenih ćelija i tako pomaže borbu protiv virusa, pa čak i tumora.

Koristi se kod problema sa varenjem, čireva i stomačnih smetnji, jer je utvrđeno da regenerativno deluje na erozivne promene na želucu nastale lošom ishranom, pušenjem, konzumiranjem alkohola i drugog.

Aloja deluje laksativno, protivupalno, antibakterijski, antivirusno i kao energetski tonik.

Listovi aloje su bogati gelom, a od ostatka biljke se dobija sok i suvi ekstrakt. Sam gel može da se koristi spolja za umirenjeiritacija kože, kod opekotina, za vlaženje kože, elastičnost i zategnutost. Sadrži antrahinone koji deluju laksativno, ali je vrlo jak laksativ i u malim dozama može dovesti do naglog pražnjenja i grčeva.

Preporuka je da se aloja gel uzima ujutru na prazan stomak u količini od 20-30 mililitara. Dok se koncentrovane kapsule aloje koriste jednom dnevno.

Konzumiranje aloje ne preporučuje se osobama koje pate od opstrukcije creva, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hemoroida i insuficijencije bubrega.

Sa alojom se ne sme preterivati, jer sadrži određene komponente koje ukoliko se unesu u organizam u prevelikim količinama mogu izazvati dijareju, grčeve i poremećaja u sadržaju kalijuma u organizmu.

  Pročitaj još:

BOŽJI DAR STAR HILJADAMA GODINA: Lijek je za upalu pluća, čir na želucu, upalu mokraćnih puteva…

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega…

Korišćenje čaja od maslinovog lišća može pomoći pri ozdravljenju od upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B i herpesa. U Bibliji se maslinovo stablo spominje više od hiljadu puta.

Iako je danas najpopularniji plod tog drveta sama maslina, mnogi ne znaju da je na stablu masline izrazito ljekovito i lišće koje krije brojna ljekovita svojstva a najznačajniji spoj u listu masline je oleuropein koji posjeduje izuzetno jakoantibakterijsko svojstvo.

Maslinovim listom poboljšava se zdravstveno stanje u velikom broju bolesti koje su uzrokovane mikrobima. Takođe, pomaže kod gripa, meningitisa, hepatitisa B, upale pluća, gonoreje i herpesa.

Ujedno pomaže i kod hirurških, kao i kod infekcija mokraćnih puteva. Maslinovo lišće sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica.

Korišćenje čaja od maslinovog lišća može pomoći pri ozdravljenju od ovih bolesti: upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, hroničnog umora, ateroskleroze, meningitisa, botulizma, malarije, čira na želucu, difterije, upale mokraćnih puteva i encefalitisa.

Konzumacija maslinovog lišća pomaže u obnavljanju cjelokupnog imuniteta, ali i služi za vraćanje energije kod izmučenog organizma, na primjer nakon hemoterapije.

Listovi masline su izrazito ljekoviti jer posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno dejstvo preko kojeg je moguće u potpunosti preboljeti veliki broj oboljenja.

Recept za čaj:

Za šolju čaja od 2-3dcl potrebno je 15-20 osušenih listova masline. U prokuhanu vodu ubacite listove i kuhajte ih još 2-3 minuta. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega. Čaj treba piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su listovi mladi, oprati ih i osušiti na vazduhu.

Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.

Pročitajte još:

ČISTI PLUĆA RADIKALNO i umiruje kašalj, sadrži duplo više vitamina C od limuna: Ovo je NAJZDRAVIJA voćka na svijetu
Dunje sadrže obilje izuzetno zdravih i kvalitetnih sastojaka koji jačaju i pospješuju zdravlje

Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama.

Prije svega se koristi za unlažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.Ljekovit je sam plod, ali i sjeme i listovi. Dunja se može jesti svježa, ali se mogu praviti sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako učinkoviti u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor.

Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.Najljekovitiji dio dunje su sjemenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, sjemeke ispuštaju sluz koja rješava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem.

Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno djeluju na rad crijeva i sprečavaju infektivne bolesti.

Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.Sok od dunje liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crijevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.

Priprema soka od dunja:

Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih procijedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prije jela.

Priprema čaja od dunja:

Sjemenke dunje prelijte sa ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoji i nakon toga popijte.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *