Svi znamo da je zdrava ishrana važna, a možda ne znate da poslije određenih godina treba da unosite više nutrijenata koji su prilagođeni vašem tijelu.

Među njima je i vitamin B12, koji je važan za metabolizam, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, DNK, funkcije imunog sistema… Naravno, vitamin B12 igra važnu ulogu i u zdravlju srca i mozga.

 

Nakon 50. godine, sposobnost tijela da apsorbuje vitamin B12 polako opada, pa je važno unositi ga još više nego inače. Evo u kojim se namirnicama nalazi!
Vitamin B12 naći ćete u crvenom mesu, zatim mesu živine, jajima, ribi i mliječnim proizvodima.

Stručnjaci upozoravaju da stariji od 50 godina koji prate vegetarijanski ili veganski režim ishrane imaju još niži nivo vitamina B12, pa posebno obratite pažnju ako se hranite na taj način. Njegovu apsorpciju inhibiraju i anemija, kao i bolesti kao što su Kronova ili celijakija.

 

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Povezano:
AKO SE TEŠKO PENJETE UZ STEPENICE, MOŽDA JE TO ZNAK: Ovaj vitamin nedostaje mnogima, a ne daje jasne simptome
Manjak vitamina može da dugo traje, a da simptomi ne budu uočljivi. To posebno važi zavitamin D, koji se stvara u organizmu kad se izlažemo sunčevoj svjetlosti, piše Lepa i Srećna.

Znakovi nedostatka ovog vitamina su često varljivi i neodređeni, ali kad dođe do bola u kostima, treba što prije provjeriti njegov nivo. To se čini lako, analizom krvi u laboratoriji.

Normalne vrijednosti vitamina D su od 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, zavisno od mjera koje se u laboratoriji koriste.

Kod duže avitaminoze, pacijenti osjećaju slabost i u mišićima, pa im je teško da se penju uz stepenice, ali i da ustanu, recimo, sa poda ili iz neke veoma niske stolice.

Drugi simptomi mogu biti osjećaj umora i jutarnje ukočenosti, kao i suha koža. Za žene u menopauzi i starije osobe, povećan je rizik od lomljenja kostiju. Ne odnosi se to samo na klasične prelome zbog kojih pacijent odlazi kod ortopeda i dobija gips, već i na mikroskopski tanke frakture koje mogu “napasti” kosti udova i kičmu.

Zato se savjetuje boravak od najmanje dvaput dnevno po 15 minuta na suncu ili uzimanje suplemenata vitamina D u dogovoru sa lekarom. Pacijenti koji imaju i hronične bolesti, šećernu bolest, visok pritisak, opstruktivne bolesti pluća treba da uzimaju veće doze.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *