Vjeruje se da ruzmarin služi kao neka vrsta amajlije, pa će svaki dom koji ga ima biti zaštićen od zla.

 

Rimski sveštenici su koristili ruzmarin kao tamjan u svim vjerskim ceremonijama, a decenijama unazad se koristi kao zaštita od negativne i zle energije koju neko pokuša da unese u vaš dom.

U 9. vijeku Karlo Veliki insistirao je da ova biljka raste u njegovim kraljevskim vrtovima, jer je vjerovao u njena magična svojstva.

 

Vjeruje se da ruzmarin privlači novac i blagostanje u dom, zato ga svaka kuća mora imati. Također ga možete nositi i u novčaniku.

Okačite nekoliko ruzmarina iznad ulaznih vrata kako biste zaštitili kuću od provalnika i spriječili da negativna energija uđe. Vjeruje se da on služi kao neka vrsta amajlije, pa će svaki dom koji ga ima na ovom mjestu biti zaštićen od zla.

Ruzmarin

Ruzmarin je efikasan za poboljšanje memorije i u te svrhe se koristi u vidu eteričnog ulja.

NJegov miris povoljno utiče na nervne ćelije, pa je odličan i za opuštanje. Iz tog razloga se koristi i kod meditiranja.

Ruzmarin je povezan sa plodnošću, pa se preporučuje da nekoliko grančica držite pored kreveta u kojem spavate.

Pročitajte još:

POPIJTE OVAJ ČAJ SVAKI DAN: Provjereno ubrzava mršavljenje, svaka žena se kune u njega
Iako se o zelenom čaju još uvijek često vode rasprave, a konzumacija zelenog čaja može poboljšati zdravlje osobe snižavanjem šećera u krvi i poboljšanjem zdravlja crijeva, donosi Healthline.

Prethodna istraživanja povezala su konzumaciju zelenog čaja s poboljšanim zdravljem srca zahvaljujući flavonoidima prisutnim u ovom napitku, antioksidansima koji mogu smanjiti takozvani loš holesterol i pritom poboljšati rad krvnih žila.

Zeleni čaj može čak poboljšati zdravlje mozga, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, ubrzati mršavljenje te poboljšati kvalitetu sna. Ipak, jedna od najčešće poznatih prednosti zelenog čaja je kako piće može smanjiti nastalu upalu u tijelu jer djeluje protivupalno.

Što su pokazali rezultati?

Tokom jednog mjeseca konzumiranja zelenog čaja, istraživači su izvijestili o nižim nivoima šećera u krvi kod svih sudionika, kao i smanjenim upalama crijeva. Do ovog su zaključka došli nakon što su otkrili smanjenje protuupalnih proteina u fekalnim uzorcima i smanjenje omjera šećera u urinu.

Njihova nada ovim istraživanjem bila je prvenstveno smanjiti učinke metaboličkog sindroma.

Iako ovo nije klasična bolest, metabolički sindrom je skup stanja koji uključuju visoki krvni pritisak, visoki holesterol i visoki šećer u krvi, što povećava rizik od bolesti srca te dijabetesa.

Uz smanjen nivo šećera u krvi i upalu, čaj je takođe pomogao smanjiti simptom gastrointestinalne bolesti koja propušta toksine u krvotok te povećava upalu u crijevima, što također povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *