Kurkuma i voda sa kurkumom imaju jaka anti-upalna i anti-kancerogena djelovanja. Ako dodate u vodu od kurkume malo limuna i meda, to će vam pružiti mnoge zdravstvene prednosti to je jako zdrav napitak za vaše zdravlje.

Aktivan sastojak u kurkumi, kurkumin djeluje kao snažan antioksidanas i jaka anti-upalna svojstva, pruža mnoge zdravstvene prednosti.
Na ovaj način možete pripremiti ovaj ljekoviti napitak.

 

Topla voda od kurkume sa limunom i medom – Recept:

Potrebni sastojci:

 

Pola limuna
Pola žilice kurkume
Topla voda
Organski med (ako želite)

 

Način pripreme:

 

Iscjedite pola limuna u čašu, dodajte toplu vodu i kurkumu, sve dobro izmješati. Ako želite možete dodati malo meda da bi ovaj napitak zasladili.

 

Zdravstvene prednosti pijanja kurkuma vode sa limunom i medom

Održava dijabetes pod kontrolom

Kurkuma učinkovito smanjuje otpornost na inzulin i sprečava dijabetes tipa 2. Ipak, prije uporabe kurkuma, posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer uporaba nekih jakih lijekova u kombinaciji s kurkuma može dovesti do niskog šećera u krvi ili hipoglikemija.

 

Kronična upala ozbiljno šteti tjelesnim tkivima. Aktivna komponenta kurkuma, kurkumina, ima snažno protuupalno djelovanje, te je učinkovit kao mnogim komercijalnim anti-upalni lijekovi.

Ublažava artritis

Kurkuma, zbog svoje jake antioksidativna svojstva, učinkovito uklanja štetne slobodne radikale koji oštećuju stanice u tijelu. Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zgloba.

 

Sprječava bolesti srca

Brojne studije pokazale su da kurkumin sprečava nakupljanje plaka koji začepljuje arterije i uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar.

  Pročitaj još:

KORISTILA JE SVAKI DAN PO KAŠIČICU MEDA I KURKUME: Nakon 30 dana nisam VJEROVALA ŠTA MI SE DOGODILO!

Da li ste već čuli za ljekovito svojstvo mješavine meda i kurkume?

Ako niste, donosimo vam iskustvo jedne djevojke koja je ovu mješavinu konzumirala mjesec dana.

– Prije nešto više od mjesec dana došla mi je mama u goste i donela teglicu nečega što je podsjećalo na med, pa mi je sva ushićena isto uručila u ruke i uzbuđeno rekla: “Vidi šta sam ti napravila, svakog dana moraš da uzmeš jednu kašičicu, pročitala sam na Internetu da je sjajno.

 

Žena mi je zapravo smućkala med i kurkumu, a kako svakako nisam imala šta da izgubim, riješila sam da pojedem tu teglicu zlatne mešavine u slast u narednom periodu. Tako sam, ni ne sluteći ishod, zapravo uradila sjajnu stvar za svoje zdravlje.

Ispostavilo se da ovaj ljekoviti recept nije bio još jedna prazna priča sa neta, već zapravo zaista daje konkretne rezultate.

Već u prvih nekoliko dana osjetila sam da imam više energije nego ranije, i uopšteno – osjećala sam se daleko zdravije, i jednostavno snažnije.

Probava mi je bila bolja i nisam se nadimala kao što je to obično slučaj, a primijetila sam i da nemam napade gladi, koji su prije toga bili česti. Takođe, za čitav mjesec koliko sam konzuimirala mješavinu meda i kurkume nijednom me nije zaboljela glava, niti sam imala probleme sa bilo kakvim bolovima.

Sve u svemu – moje zdravlje je na vrhuncu, i dugo se nisam osjećala ovako dobro, bez ikakvog pretjerivanja. Vidjećemo da li će ovo biti dobro oružje i kada nas napadne sezone gripa i prehlada, ali vjerujem da hoće.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *