Povišena tjelesna temperatura iznad 37°C normalna je odbrambena reakcija tijela na infekciju, medutim mnogi od nas je doživljavaju kao signal za uzbunu

 

Često se dešava da u stanju panike posegnemo za lekovima i tretmanima koji će nam spustiti temperaturu, a evo šta bi trebalo da radimo.

 

Prva linija odbrane vrlo je jednostavna – obloge ili kupanje u mlakoj vodi koja je jedan do dva stepena niža od uobičajene tjelesne temperature – otprilike 35 stepeni. Rashlađujte se postepeno i umjereno i izbjegavajte tuširanje hladnom vodom da ne biste šokirali organizam.

Kada imate povišenu temperaturu, povećava se mogućnost dehidratacije, pa uzimajte dosta tečnosti – običnu vodu, čajeve i sokove, kao i supe od povrća.

 

Pored ovih osnovnih savjeta, od koristi vam mogu biti i oni prirodni preparati koji će vam sigurno sniziti temperaturu.

Jabukovo sirće

Napravite obloge od mešavine vode i jabukovog sirćeta (2/3 vode i 1/3 sirćeta). Oblogu stavite na vrh stopala ili zavijte oko zglobova. Osim klasičnih obloga, često se preporučuje da jabukovim sirćetom natopite čarape, obujete ih i obmotajte peškirom.

Kad oblog postane topao, zamijenite ga novim.
Kažu da protiv temperature pomaže i ovaj napitak: pomiješajte dve kašičice jabukovog sirćeta i kašičicu meda u čaši vode. Napitak pijte dva do tri puta u toku dana.

Krompir

Od sirovog krompira pripremaju se obloge koje efikasno izvlače temperaturu. Uzmite veći krompir i dobro ga operite. Možete da ga oljuštite, a i ne morate. Isjecite ga na kriške ili ga izrendajte.

Stavite ga na stopala i preko navucite čarape. Obloge držite dok se ne osuše, a nakon toga ih po potrebi zamijenite novim. Obloge možete da stavite na čelo i dlanove.

Bjelance

Dva belanceta stavite na krpu i time omotajte stopala, pa navucite čarape ili obmotajte plastičnom folijom. Poenta je da bjelanca budu u dodiru sa stopalima. Držite obloge dok se ne ugriju.

Crveni luk

Luk sitno isjeckajte, pa ga pomiješajte s malo maslinovog ulja i morske soli. Nanesite na stopala pa omotajte gazom. Zamijenite oblog čim se ugrije.

Kupus

Oblozi od kupusa rashlađuju ako imate temperaturu. Uzmite list od glavice i ostavite ga da malo pusti vodu, pa ga stavite na čelo, vrat ili potiljak. Mijenjajte oblogu čim se ugrije.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *