Za njena ljekovita svojstava sigurno niste znali…

Ukoliko ovu namirnicu uključite u svoj režim ishrane zagrantovano ćete biti iznenađeni svim blagodatima koje će Vaš organizam dobiti upravo od ove biljke.

Naime, ova biljka se koristi za liječenje raznih vrsta bolesti iz razloga što ima nogo pozitivnih svojstava koja imaju veoma dobra dejstva na probleme sa štitnom žlijezdom te borbama protiv loše probave. Za ovu biljku se kaže i da je odličan laksativ iz razloga jer su njena svojstva veoma efikasna.

Naime, riječ je o ROTKVICAMA. One mogu itekako pomoći u poboljšanju Vašeg zdravlja. Također možete obnoviti tkiva svoje kože. Poret toga, rotkvica Vam može pomoći da izbacite sve štetne tvari iz svog organizma ali isto tako i da se izborite sa bolovima u stomaku. Ne treba zaboraviti ni na pozitivna dejstva rotkve na jetru i žuč jer ih čisti i pomaže u poboljšanju njihovih funkcija. Rotkva je bogata vitaminom C i različitim antioksidansima i hranjivim materijama.

Kako biste što bolje iskoristili blagodati rotkvice pripremite je po sljedećem receptu:

 

– 4 rotkve manje veličine

– manji komad narendanog đumbira

– 4 kašike meda

– 4 iscijađena limuna

– 50 mililitara vode

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u blenderu. Kada se formira gusta mješavina, sipajte je u teglu i teglu čvrsto zatvorite.

Primjena:

Uzmajte kašiku ove mješavine 3-4 puta dnevno tokom tri sedmice i pijte dvije litre vode dnevno kako biste u potpunosti usvojili dobra svojstva rotkvica.

  Pročitaj još:

Jačaju imunitet, čuvaju zdravlje srca i disajnih puteva:Rotkvice moraju da se nađu na vašoj trpezi!

Vjerujemo da niste ni svjesni koliko su rotkvice dobre za zdravlje

Rotkvice su prvo gajene u Kini, ali su pronašle svoj put do drugih delova sveta. U sebi kriju velike benfite za zdravlje čitavog organizma, pa se često nazivaju I superhranom.

 

100g rotkvica sadrži 15 kcal, 233 mg kalijuma, 39 mg natrijuma, 3,4 g ugljenih hidrata, 1,6 g dijetetskih vlakana, 0,7 g proteina.

 

Crvena boja rotkvice dolazi od pigmenta antocijana, snažnog antioksidansa odličnog za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i očuvanje zdravlja srca. Antocijan u ovom povrću ima još jednu bitnu ulogu – smatra se efektivnim u borbi protiv kancera.

Rotkvice su bogate vitaminima i folnom kiselinom. Vitamini su odlični za kožna oboljenja, a poboljšavaju i funkcionalnost jetre i žučne kese.

1. Čuvaju srce

Redovna upotreba smanjuje nivo holesterola, ali i krvnog pritiska. Bogate su kalijumom koji olakšava protok krvi.2. Neguju kožu

Zbog velike količine vitamina C, fosfora, cinka, vitamina B i antioksidanasa, odlične su za zdrav I blistav izgled kože. U najvećoj meri doprinose hidriranju kože, zbog velikog udela vode koji se nalazi u rotkvicama. Osim toga, pomažu u obnavljanju suve i uspucale kože.

3. Jačaju imunitet

Rotkvice imaju mnogo benefita, ali uticaj na imuni sistem jedan je od najvažnijih. Unošenjem pola šolje rotkvica dnevno, u salati ili kroz užinu, unećete 15% preporučene dnevne doze vitamina C.

 

Imaju moć da regenerišu čak I bela krvna zrnca, što je ključno u borbi sa svakom bolešću, od obične prehlade, do raka.

Zbog velikog sadržaja vitamina C, unos rotkvice pomaže u pretvaraju sala u energiju I tako pomaže u održavanju I vitke linije.

4. Čuva zdravlje bubrega

Zbog diuretičkih svojstava pogoduju bubrezima. One efikasno izbacuju nakupljene toksine, a zbog dezinfekcionih svojstava pomažu u sprečavanju upale bubrega, kao i stavranja kamena, a ujedno smanjuje i rizik od nastanka raka.5. Leče urinarne infekcije

 

Kao što smo rekli, odličan su diuretik, te pospešuju i lučvanje tečnosti, što je od izuzetne važnosti kod urinarnih infekcija.

6. Obezbeđuej bolji rad digestivnog trakta

Zbog visokog udela vlakana, pravi su saveznik digestivnih organa. One pomažu kod lošeg varenja, a uspešno rešavaju I problem zatvora I lenjih creva. One imaju I tu moć da obnove narušenu crevnu floru, usled raznih dijeta i nepravilne ishrane.

7. Ublažavaju siptome astme i bronhitisa

Rotkvice mogu da pomognu kod uklanjanja zagušenja u respiratornom sistemu, kao i iritacije nosa, grla i pluća, izazvanih prehladom, infekcijama, alergijom i drugim uzrocima.

 

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *