Blitva spada u niskokalorične namirnice pa se smatra idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine.
U sebi nosi vitamine B, C i beta karoten te minerale magnezij, željezo, kalij,kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima. Preporučuje se konzumacija blitve u periodima nervoze i potrebe za jačom koncentracijom.

Zdravlje oči

Karakteristični sastojci blitve su također i lutein i zeaksantin – “vitamini za oči“. Djeluje povoljno na oko, te sprječavaju makularnu degeneraciju, odnosno žutu pjegu, glaukoma te sličnih poremećaja vida. Također, lutein je dobar u očuvanju od UV, to jest sunčevih zraka.

Čuva kosti

Sadrži velike količine vitamina K, magnezija i kalcija, a ti spojevi čuvaju i jačaju kosti te se brinu za pravilan rast. Vitamin K1 u crijevima se pretvara u vitamin K2 koji potiče proizvodnju osteokalcina, a taj je spoj važan jer jer usmjerava kalcij direktno prema kostima.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Za dijebetes se uvijek preporučuje zeleno lisnato povrće, a što je bolje od blitve koja sadrži flavonoid poznat kao siringična kiselina koja pomaže regulirati razinu šećera u krvi.

Zato je blitva odlična za sve ljude, a pogotovo one koji već boluju od dijabetesa ili su u stanju predijabetesa.

Zdravlje mozga

Radite cijeli dan posao koji od vas zahtijeva psihičku koncetraciju, a jedino što jedete je procesuirana i teška hrana. Nije ni čudo da se osjećate loše. Pokušajte češće jesti blitvu, bogata je vitaminom K ikalijem koji pomažu kognitivnom razvoju i očuvanju.

Zdravlje srca

Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu ublažiti upale i ubrzavaju proces oporavka. Također, antioksidansi mogu pomoći i smanjiti krvni tlak, olakšati pritisak na srce i krvne žile. Minerali poput magnezija, kalija i kalcija pomažu u organizmu u otpuštanju natrija te se tako šire krvne žile i olakšava protok krvi.

Pomaže u mršavljenju

Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugjikohidrata pa tako imate duži osjećaj sitosti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka tražiti novo jelo.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *