Svima dobro znana izreka “neće grom u koprive” ima izvorište u germanskoj mitologiji gdje je kopriva bila simbol “munje-groma”.
Kopriva (Urtica dioica L.), Familiae Urticaceae – obitelj koprivki; ljekarnički naziv – Folium Urticae) stavljala se pokraj ognjišta za oluja kako grom ne bi udario u kuću.

 

Egipćani su koprivu kultivirali i jeli. U pučkoj medicini postoji na stotine recepata o pripremi koprive kako za liječenje, tako i za dijetalnu prehranu.

Prema mojem iskustvu, ne postoji bolest za koju se kopriva ne preporučuje, bilo kao dijetalno jelo ili kao ljekoviti napitak.

Uvjerio sam se da u liječenju koprivom dolazi do iznimno brzo vidljivih poboljšanja, što baš nije slučaj kod drugih ljekovitih biljaka.

Sok od svježe koprive i sterilizirani sok koprive na prvom su mjestu po čudotvornom djelovanju.

 

Poneki čitatelj s pravom očekuje moje obrazloženje o čudotvornom djelovanju soka koprive.

Odgovor je jednostavan: “Tamo gdje klasična medicina ne uspijeva naći lijek, uzmite sok koprive.”

Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se miks koji u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona.

 

Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprečavanje porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktivnom zračenju te za liječenje posljedica radioaktivnog zračenja.

Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je u liječenju: raznih anemija (naziva se još i željezni tonik), u prevenciji ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura (za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca i pijeska), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazije prostate (BHP), povećane prostate, pri teškoćama u mokrenju – ekstrakt od korijena koprive stimulira muške hormone – testosteron i ženske – estrogen).

Snaga koprive je ogromna, iskoristite je i vi.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *