Službena medicina koristi korijen ove biljke kod bronhitisa, katara, sluzi disajnih puteva, kašlja, prehlade.

Jagorčevina je nedovoljno iskorišćena, ali vrijedna ljekovita biljka. Ona ima vrlo dugu historiju upotrebe lijeka, pa je posebno bila korišćena u liječenju stanja koji uključuju spazme, bolne grčeve, paralize i reumatske bolove. Biljka sadrži saponine, koji imaju ekspektorantni učinak, kao i salicilate koji su glavni sastojak aspirina i djeluju na smirenje upale i protiv groznice.

Ova proljećna biljka pomaže cirkulaciju krvi, otklanja nesvjestice, bolove koji se javljaju u jednoj polovini glave i lica. Olakšava iskašljavanje, čuva srce izmoreno od čestog kašljanja kod bronhitisa, kašlja, upale pluća, prije i poslije krize, i u svim slučajevima kad je srce u opasnosti da oslabi.

Narodna medicina koristi cvjetove jagorčevine za liječenje bubrežnih i urinarnih tegoba, reume (dugotrajnim pijenjem čaja smanjuju se bolovi u zglobovima), gihta, slabih živaca (nemir, anksioznost, nervoza), migrene, glavobolje, lupanje srca, slabo srce, navalu krvi u glavu, stresa, nesanice (uz cvjetove jagorčevine dodamo cvjetove lavande, kantariona, šišarke hmelja) kao i za liječenje raznih nervnih tegoba.

Službena medicina koristi korijen jagorčevine kod bronhitisa, katara, sluzi disajnih puteva, kašlja, prehlade

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *