Dunja sadrži obilje vitamina, a u narodnoj medicini se koristi već decenijama. Pre svega se koristi za unlažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Lekovit je sam plod, ali i seme i listovi. Dunja se može jesti sveža, ali se mogu praviti sokovi, kompoti i sirupi koji su jednako učinkoviti u uklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Najlekovitiji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, semeke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Pored toga, sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Može da pomogne i kod obilnih menstruacija.

Priprema soka od dunja:

Operite i sitno narendate kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

Priprema čaja od dunja:

Semenke dunje prelijte sa ključalom vodom, ostavite nekolio minuta da odstoji i nakon toga popijte.

Od dunje se može napraviti i poslastica koja je jednako lekovita. Ovde ćete pronaći recept:

Starinski recept za slatkiš od dunja-kitnikez tradicionalno se čuva u Vojvodini, jer je na području naše plodne ravnice počeo da se priprema u doba Austro-Ugarske i do današnjeg dana je nezaobilazan na trpezama, naročito u jesenje dane kada sve miriše na žute dunje.

Ima voma pozitivna dejstva na zdravlje zbog pektina, nesvarljivih celuloza, propektina, tanina. Svi proizvodi od dunje štite organizam od infekcija, dijareje, potpomažu rast, sprečavaju oboljenja krvnih sudova kao srčanih mišića.

Ovo prilika da isprobate recept i napravite fantastičan slatkiš.

Potrebno:

  • 2 kg dunja,
  • 1 kg šećera,
  • kašičica limuntusa,
  • 300 g kestena

PRIPREMA:

Zasecite svaki kesten, a onda ih zajedno i pecite u vreloj rerni 10 minuta. Grubo im odstranite ljuske, stavite kestenje u šerpu, nalijte vodom da ogreznu i kuvajte 15 minuta. Ocedite vodu, prohladite kesten i odstranite ljuske. Svaki kesten prepolovite ili krupnije isecite. Dunje ogulite, očistite ih, isecite na četvrtine i stavite da se kuvaju. Kad dunje omekšaju, ocedite ih i ispasirajte. Na kilogram pasiranih dunja ide kilogram šećera.

Stavite da se kuva na tihoj vatri, a kuvano je kad po dnu ostane trag kad se povuče varjačom. Ubacite kestenje i limuntus, još malo izmešajte i izlijte u nauljen pleh. Sutradan secite ne štangle i poslužite.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *