Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće i ljepote ali i kao odličan lijek za slabe živce. Biljka celer u posljednje vrijeme postala je najpopularnija namirnica za zdravlje.

Zanimljivo je da je ova dvogodišnja biljka siromašna kalorijama, odnosno da ima samo onoliko kalorija koliko je tijelu potrebno da ga probavi.

Celer je bogat mnogobrojnim prehrambenim i ljekovitim tvarima, a posebno vitaminima C, K, B1 i B6, kao i folnom kiselinom i kalijem. U narodnoj medicini poznat je kao veoma snažan i učinkovit afrodizijak. Pored toga, za celer je karakteristično i protivupalno i jako antibakterijsko djelovanje.

Celer za zdravlje

Korijen celera najčešće se koristi za spravljanje salate, variva ili kao začin za supe i čorbe. Peteljke i listovi koji imaju jak aromatičan miris, također služe kao začin. Biljka zadržava specifičan miris i nakon sušenja.

Ova namirnica ima poseban omjer minerala natrija i kalija, koji pospješuju izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma.

To je posebno korisno za osobe koje pate od čestih upala mokraćnih organa, bolesti bubrega, kao i za sve one sklone debljanju i nastanku celulita.

Šta sve liječi i kako se priprema sok od celera

Osim toga on potiče aktivnost leukocita, bijelih krvnih ćelija, te na taj način poboljšava naš imunitet.

Mnogobrojni narodni lijekovi protiv prehlade i upale grla upravo sadrže celer kao osnovni sastojak.

Jedinstvena kombinacija vitamina C i K celeru daje snažne antioksidativne osobine, pomoću kojih on veoma učinkovito sprečava prerano starenje kože.

Celer sadrži i topiva i netopiva vlakna koja pomažu radu crijeva i nužna su za redovnu probavu i pravilan rad crijeva.

Celer je odličan za zdravlje srca jer sadrži jedinjenja ftalide za koje se pokazalo da imaju blagotvoran efekat na krvni pritisak.

Celer je jedan od prirodnih lijekova koji mogu pospješiti potenciju.

Celer i limun za skidanje masnoće

Čaj od celera

Čaj od celera se priprema tako što se u jednu litru vode kuha 40 grama celerovog lišća nekoliko minuta. Zatim se ostavi poklopljeno dok se ne ohladi, procijedi, a onda mlako popiti nekoliko puta dnevno, nekoliko sedmica. Kao čaj djelotvoran je protiv reume.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *