Pasulj je omiljena namirnica, koja dugo može stajati u špajzu a potom nahraniti celu porodicu u nekom od ukusnih recepata, koji se uvijek spremaju u najvećoj šerpi ili plehu.

Pasulj ima i brojna blagotvorna dejstva na zdravlje, a da li ste znali da je voda u kojoj se kuhao pravo čudo za čišćenje kuće?

Kada kupite pasulj i donesete ga u svoju kuhinju, najprije ćete ga potopiti, a onda kuati u “prvoj” vodi koja se inače baca. To je velika greška! Ova voda nije dobra za ljudsku ishranu ali je pravo čudo za čišćenje kuće, naročito staklenih površina.

Supstance koje je ljuska pasulja pustila u vodu pomažu da prozori, ogledala, pa čak i stakleno posuđe budu čistiji nego ikada. Ovu vodu pomiješajte s vrelom vodom, sipajte u bočicu s raspršivačem, potom mješavinom poprskajte staklenu površinu i prebrišite.

U smjesu možete dodati i malo alkoholnog sirćeta ako želite da tu površinu i dezinfikujete. Dakle, sve što vam je potrebno da bi ogledalo, prozori ili stakleno posuđe blistali su pasulj, šerpa i malo dobre volje.

  Pročitaj još:

KUVATE LI PASULJ NA OVAJ NAČIN? Ako ovo budete radili smanjićete GASOVE u crijevima za 50%!

Pasulj predstavlja odličnu kombinaciju vlakana i proteina, kojom se ni voće, meso, a ni morski plodovi ne mogu pohvaliti.

Mđutim, pored svih korisnih osobina tu je i jedna negativna. ON stvara gasove.

Pasulju se može oduzeti “faktor flatulencije” potapanjem u vodu, kako su zaključili istraživači Ministarstva poljoprivrede SAD-a.

Oni su kuvali devet različitih jela od pasulja koristeći posebnu metodu “blanširanja i potapanja”. Ovakav pasulj je izgubio moć stvaranja gasova do 50 procenata.

Evo kako ćete to učiniti, prema istraživanjima Ministarstva poljoprivrede:

Operite ga, spustite ga u ključalu vodu i ostavite da vri tri minuta u pokrivenoj posudi. Pustite ga da odstoji dva sata, pa prospite vodu.

Dodajte novu vodu sobne temperature, samo da prekrijete pasulj. Poslije dva sata prospite i tu vodu. Dodajte više vode i ostavite preko noći. Isperite zatim vodom sobne temperature (Zapravo, istraživači su vršili ispiranje pet puta, ali tvrde da je dovoljno jednom ili dvaput.).

Zatim sipajte toliko vode da pokrijete pasulj i kuvajte ga dok ne bude gotov, oko 70 do 90 minuta, prenosi AgroSvijet.

Prijatno!

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *