Bol u peti se zna javiti veoma često i zna mnogo da smeta ljudima u obavljanju svakodnevnih poslova. Od velikog je značaja odrediti uzrok, a kada se on otkrije postoje odgovarajući načini liječenja ovog neprijatnog bola.

Glavni uzroci bola u petama su:
Plantarni fascitis – stvara zbog iritacije i upale tkiva. Bol tada počinje da se izražava nakon dugotrajnog šetanja ili stajanja u jednom mjestu.
Petni trn – vrsta ispupčenja na petnoj kosti koje je okrenuto na donju stranu.
Sindrom tarzalnog tunela – javlja se kada je jedan živac kod stopala zategnut. Postoji nekoliko načina kako možete da izliječite ovu bol, navest ćemo nekoliko prirodnih načina koji su itekako korisni.

Načini liječenja bola u peti
Bol u peti može da oslobodi i ljuta tucana papričica u kombinacijji sa masilnovim uljem. Ovu mješavinu takođe nanesite na bolnu tačku, i držite je tamo nekih 15 minuta. Nakon toga skinite i sperite sa toplom vodom. Masaža pete ledom je još jedan od načina na koji se može ublažiti ova bol. Treba odmah u startu napomenuti da se led ne smije direktno staviti na kožu pete, nego je potrebno u neku kesu ili maramu staviti led i pomoću njega kružnim pokretima masirati petu. Osećaj hladnoće ima mogućnost da vam olakša, a moguće i potpuno otkloni bol. Ovaj metod radite nekoliko puta na dan po 10 do 15 minuta. Jedan veoma jednostavan način koji daje rezultate kada je petni trn u pitanju – u razmacima nekoliko puta na dan lagano udarajte petom o pod, bez da sebi nanosite bol. Prvo ujutro probajte po 5 udaraca, pa oko podneva još 5 i isto tako i pred spavanje. Svaki dan pokušavajte da povećate broj udaraca.

Drugi načini liječenja petnog trna:
Jedan od načina da ublažite je i obloga od krompira. Uzmite jedan krompir, dobro ga operite i narendajte, a rendanje treba da bude zajedno sa ljuskom. Dobijenu smesu stavite u gazu i probajte da je namjestite na bolno mesto pete i tako je pričvrstite. Kada ste pričvrstili, umotajte ovo jednom najlonskom kesom i obujte čarape preko. Ova vrsta obloge može da ostane na vama cijeli dan, ali je bitno da je mijenjate svaki dan. Tretman može da traje od 7 do 10 dana. Postoji još jedna izvrsna kombinacija za smanjivanje bolova u peti. Med i so pomješajte, treba da bude ista proporcija i soli i meda. Tu kašu namažite na bolno mjesto, i isto kao i u prethodnom receptu – umotajte najlonskom kesom i naravno ne zaboravite čarape.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *