Dobro je da znate-Ruzmarin pomaže kod koncentracije i pamćenja
Ruzmarin pomaže kod koncentracije i pamćenja

Obično ga jedete kao začin u jelima ili eventualno kao dodatak čaju, no ruzmarin je vrlo moćna biljka koja pomaže fizičkom i psihičkom zdravlju na brojne načine.

Brojna istraživanja su pokazala da ruzmarin nije samo začin, nego supernamirnica koja ima brojna ljekovita svojstva, piše MindBodyGreen.

Kroz istoriju ljudi su ruzmarin koristili za osnaživanje pamćenja. Čak je i slavni Šekspir pisao o njemu u Hamletu, kad Ofelija kaže: “Evo ruzmarin, to je za spomen – molim vas, ljubavi moja, spomenite se”. I danas se još smatra da ruzmarin pomaže pamćenju, no pojedina istraživanja sugeriraju i da ima pozitivan učinak na bolje raspoloženje i razine stresa.

Za bolje raspoloženje

U studiji iz 2018. godine miševima u laboratoriju koji su bili pod kroničnim stresom dali su ekstrakt ružmarina i otkrili da ima antidepresivni učinak. Znanstvenici vjeruju da je razlog u činjenici što biljka ima antiupalna svojstva te je pomogla ublažiti upalne procese u regiji mozga hipokampusu i u crijevima. Iako još postoje istraživanja koja pokušavaju povezati zdravlje crijeva sa zdravljem mozga, čini se da dobro raspoloženje, optimizam i oštar um imaju veze sa zdravim mikrobiomom.

Ruzmarin takođe utiče na endokanabinoidni sistem. Riječ je o glavnom regulatornom sistemu u našem tijelu i odgovoran je za način na koji živčane stanice komuniciraju. Reguliše procese poput gladi, sna, upale, stresa, krvnog tlaka, metabolizma, fizičke temperature i mnogih drugih. Ruzmarin sadrži spoj koji veže receptore kanabinoida u tom sustavu. Iako još ne znamo kako ni zašto, čini se da to vezanje na receptore smanjuje uticaj reakcije organizma na stres.

Kako bi konzumacija imala učinka na zdravlje, sigurno će vam trebati veće količine nego samo prstohvat uz večeru. Ako volite čaj, možete ga kušati u tom obliku, ali imajte na umu da je okus iznimno snažan i nije za svakoga. Esencijalna ulja ruzmarina možete i njušiti, no ne treba ih uzimati oralno u visokim dozama.

Zato je ekstrakt ruzmarina najučinkovitiji i najugodniji način za konzumaciju. Možete na tržištu pronaći brojne tonike i dodatke prehrani koji sadrže ruzmarin, no pojedini stručnjaci ističu kako su u takvim proizvodima i drugi sastojci koje možda ne želite. “MindBodyGreen” je zato smislio vlastitu mješavinu koja će pozitivno uticati na raspoloženje i zdravlje, a u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima koji mu ne mogu štetiti. Mješavina dolazi u obliku kapsula.

Ruzmarin sadrži visoke doze mješavine antioksidansa kao što su karnozol, karnozna kiselina i rozmarinska, koji podržavaju integritet ostalih fitokanabinoida u formuli konoplje – pojašnjava dr Robert Roundtree koji je osmišljavao formulu za ovu mješavinu. Kapsule su bez okusa, a uz ruzmarin su koristili i sastavnice kanabisa koje ne sadrže psihoaktivni THC, piše 24 sata.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *