Smokva sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale. Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od problema, gdje ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lijek pomogao da dobiju djecu.

Smokva je interesantno i veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predijelima. Nevolja je to što je osijetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina.

Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode (ako ih neko ne podnosi). Smokve važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka.

Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

  Pročitaj još:

DOMAĆA VEGETA: Prirodna i zdrava, bez otrovnih konzervansa i pojačivača okusa

Kad je vrijedna kuharica/blogerica, koja svoje recepte i savjete objavljuje blogu Domaćica, na svom Facebooku pitala da li netko od njezinih prijatelja i sljedbenika ima koji kupovni proizvod, a da bi htio napraviti domaći ili makar pronaći recept za njega, prvi komentar koji je došao bio je: Vegeta!
Evo nastavka priče s bloga Domaćica:

I evo ga, stvarno je moguće napraviti domaću Podravkinu Vegetu, bez MSG-a (Monosodium glutamat – pojačivač okusa) i bilo kakvih drugih dodataka. Ona doista miriše na tu mješavinu začina, probali smo ju dodati u juhu i ne primjeti se razlika. Ovo se isplati svima onima koji imaju peć na drva iliti smederevac – jer se povrće dugo suši. Ako pak imate dehidrator – još bolje.

Sastav:

– 3 srednje mrkve
– 2 srednja pastrnjaka (paškanat, bijela mrkva)
– 1 manji poriluk
– pola manjeg korijena celera
– pola manjeg crvenog luka
– 2-3 češnjaka
– šaka svježeg peršinovog lišća (može i više po želji)
– 1 manji krumpir
– kukuruzni škrob – gusnel, gustin
– sol

Super je ako vam je sve povrće domaće kao i moje, onda tek znate da je ovo zdravija verzija, ili ako imate tržnicu u blizini pa na njoj nabavite svježe povrće.

Priprema:

Svo povrće operite i nasjeckajte na sitno, ne skroz sitno, ali na što manje komadiće nasjeckate – prije će vam se osušiti.
Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, povrće pomiješajte i poslažite ravnomjerno po papiru.

Sada slijedi sušenje

Povrće je potrebno sušiti od 10-12 sati, zavisno od pećnice – neka je jača, neka slabija.
U svakoj će se povrće sušiti otprilike oko 10 sati. Naravno, vi ga s vremena na vrijeme budete gledali, možda u nekoj pećnici bude suho već za 6-8 sati, budete skužili da je pod prstima suho. Ne morate se striktno držati satnice – neka vam samo bude mali vodič za lakši postupak.

Evo na što morate paziti zavisno od pećnice u kojoj ćete sušiti:

Peć na drva:

Ukoliko ložite peć i stalno je vruća – vrata imajte stalno otvorena.
Ukoliko ćete povrće ostaviti u pećnici preko noći dok peć nije jako vruća i dok se ne loži – tada vrata pećnice imajte polu zatvorena.
Provjeravate svakih par sati pa ćete vidjeti kada bude suho.

Pećnica na struju:

Pećnicu upalite na 70C – ili eventualno malo višu, vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga mogla izaći van. Kada se povrće već lagano osuši, smanjite temperatutu na 60C ili eventualno na 50C – zavisi o jačini pećnice i sušite još sve dok pod prstima ne osjetite da je suho.

Dehidrator za hranu:

Postoji normalna opcija sušenja i samo nju slijedite.

Kada je ono suho, dodajte mu:

1 žlicu kukuruznog škroba (gusnel, gustin – služi da se sve ne zgruda)
soli po želji (Vegeta je u originalu jako slana, ja sam dodala oko 200 g soli sigurno, ali najbolje sipajte malo po malo pa ćete vidjeti)
Povrće sa soli dodatno usitnite u blenderu ili u mlincu za kavu.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *