Sjeme ove biljke je odlično za tretiranje mnogih bolesti, a takođe je odličan da ga koristite preventivno. Kada saznate koliko je zdrav, uvijek ćete ga imati u svojoj kuhinji!

Na latinskom jeziku lan se naziva “Linum usitatissimum”, što u prevodu znači “korisni lan”. Niko ne bi rekao da lan može biti toliko zdrav!

Zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi, sjeme lana može pomoći u sprečavanju mnogih bolesti, od zatvora do srčanih problema. Dodavanje lanenog sjemena vašoj ishrani može biti veoma korisno za vaše zdravlje.

Laneno sjeme može takođe biti veoma korisno za vas ukoliko želite da smršate. Sjeme je bogato vlaknima i dobrim mastima te će učiniti da se osjećate sito, stimuliše varenje i metabolizam. Svi ovi faktori će pomoći i da smršate.

Glavni sastojci su mu omega 3 masne kiseline, nezasićene masne kiseline i lingan. Ovi sastojci idu u prilog našim zglobovima i generalno našem zdravlju.

Mozak takođe profitira od omega 3 masnih kiselina, jer njihov nedostatak može dovesti do problema sa zapažanjem, jasnog razmišljanja, promjene raspoloženja i depresije. Sjeme lana može spriječiti ovo. Lan će čak pomoći u borbi protiv dijabetesa. Važni antioksidansi u sjemenu lana spuštaju nivo insulina i nivo šećera u krvi dovode u normalu. Takođe je i odlična prevetiva!.

Kako biste maksimalno iskoristili ono što lan može da pruži trebalo bi ga samljeti. Potopite ga 30 minuta u vodu prije obroka, a onda ga ostavite da se osuši. Trebalo bi da ga držite na suvom i na hladnom mjestu kako i što duže trajao. Cijelo sjeme će trajati duže od samljevenog. Uvijek se potrudite da ovu namirnicu imate u svom domu.

Lan je najukusniji u hljebu ili kada ga dodate doručku. Bićete siti, ima odličan ukus i možete ga kombinovati sa raznim voćem i povrćem. Lan je takođe odličan za zdravlje žena. Lingan iz lana ima sličnu strukturu kao i estrogen, on je povezan sa smanjenjem rizika od raka dojke i osteoporoze. Rezultate korišćenja primjetićete za manje od dvije nedelje, koža će vam izgledati ljepše, varenje će biti poboljšano, a tokom dana ćete imati više energije.

Sjeme lana takođe donosi i mnoge preventivene prednosti. Svako od nas bi trebalo da ga koristi u ishrani!

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *