Akooo ne možete da zakažete specijalistički pregled u državnoj klinici u razumnom roku, možete besplatno da odetee i da se pregledate u privatnoj ordinacijii! Jedan od najvećih problema na koje se pacijenti žale je zakazivanje specijalističkih pregledaa po nekoliko mjeeseci unaprijed.

 

Ono što većina ne zna, je da postoji uredba da, ukoliko vam u roku od mesec dana ne obavite specijalistički pregled, od trenutka kada ste dobili uput, imate pravo da se pregledate u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Ta ustanova koja nije obavila pregled u roku od mjeesec dana mora da refundira novac. Dobili ste uput da vas pregleda ortoped na Banjici, odete i tražite pregled i oni kažu, ne može ranije, zakazujemo vam za 6 meseci.

 

Onda morate da od ustanove iz koje ste došli zatražite potvrdu da niste mogli da se pregledate u roku od mesec dana. Savetujem pacijente da se edukuju i kod Zaštitnika prava pacijenata“, kaže dr Vesna Jovanović.

Tako je moguće, na primer, zakazati magnetnu rezonancu. Sve što treba je da odete u Klinički centar i ako vam kažu da ne mogu da vam zakažu snimanje u roku od mesec dana, tražite da vam izdaju potvrdu koju potom nosite u privatnu praksu…

Račun vam u tom slučaju refundira upravo Klinički centar. Ovo se ne odnosi samo na one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka.

Podjelite ovaj clanak sa vasim prijateljima kako bih svi ovo pogledali.

 

  Pročitaj još:

EVO KAKO DA JEDETE SVE I DA SMRŠATE: Treba da uradite samo jednu stvar prije jela, doktor Filgud otkrio caku koja svima pomaže

Svi koji imaju višak kilograma sanjaju o tome da mogu da jedu sve, a da se kilogrami istovremeno tope. Saša Plećević poznatiji kao dr Filgud je u Vikendu na K1 objasnio da je to zaista moguće, a sve što treba da je da prije jela izmerite koliko ćete pojesti, ali ne pomoću vage.
Dr Filgud je zatim objasnio na koji način treba da mjerite namirnice šakom.

 

“Za doručak Natalija uzme dvije poluzatvorene šake povrća, isječeš, djevojke preliju kašičicom maslinovog ulja, muškarci kašikom. Pored toga uzmete parče mesa veličine i debljine svog dlana. Uzmete parče hljeba veličine i širine svog dlana”.

Za užinu preporučuje da pojedete jednu jabuku, a ručak opet mjerite dlanom – salatu, hjleb i parče mesa.

“Za užinu oko šest potaž od povrća, za večeru dvije poluzatvorene šake salate, parče sira veličine i debljine dlana, bez ugljenih hidrata uveče od sedam. Pijete dovoljno vode i to je to”.

Dr Filgud je na kraju poručio i da je “fizička aktivnost majka”, te preporučio sat vremena brze šetnje dnevno, a kao drugu najvažniju stvar je naveo: “Jedite sve, ali žvaćite hranu”.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *