Osobe koje dnevno pojedu kašiku mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini u odnosu na ljude koji su na dijeti, ali ne konzumiraju ovaj začin, pokazalo je istraživanje.U eksperimentu je učestovalo 100 žena koje su svako jutro pre doručka pile čašu nemasnog jogurta sa supenom kašikom mljevenog kima. Rezultati su pokazali da su unosile svaki dan u prosjeku oko 400 kalorija manje u odnosu na grupu koja nije konzumirala jogurt i kim.

Nakon mjesec dana zabilježeno je da je eksperimentalna grupa značajno smršala, u prosjeku 7 kilograma, a udio masti im je smanjen za 14 posto.Osim toga, ovaj začin je pomogao i da nivo lošeg holesterola spuste za 10. Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.

Kim pomaže i u liječenju: bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežuje masnoće), tegoba s bubrezima i bešikom kao što su kamen, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, pri tegobama respiratornih puteva, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, grip, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj.

Takođe je djelotvoran kod bolesti srca, a naročito aritmija, piše Krstarica.

Ako već niste, lajkujte i zapratite našu FB stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *